NYITÓLAP
A RENDEZVÉNYRŐL
KAPCSOLAT
VIDÉKI HELYSZÍNEK
 
 

Híreink

Üzenj nekünk!

SHOP

Sportágakról

Sportágaknak

Támogatók

Ajánlott partnerlinkek

Letöltések

Reklámeszközök

Sajtószoba

Galéria

Médiamegjelenések

Merkapt SE

Sportágválasztó Blog

Nyári Sportágválasztó

Téli Sportágválasztó

Nagy Hangszerválasztó

Hírlevélre feliratkozás

Híreink
Dr. György István: a Nagy Sportágválasztó szolgálja a magyar nemzetet

A 17. Budapesti Nagy Sportágválasztóra idén is több ezren látogattak ki kicsik és nagyok. A rendezvény mára kulcsfontosságú szerepet tölt be a sportéletben, legyen szó akár tömegsportról, akár versenysportról. Dr. György István Budapest Főváros kormánymegbízottja ennek fényében nyitotta meg az eseményt. A politikust elsősorban arról faggattuk, mit jelent ma a főváros életében a Budapesti Nagy Sportágválasztó.


Dr. György István

- Nagy öröm töltötte el a szívem itt a megnyitón, mert ahol most vagyunk, – a Merkapt Sportközpont - egykor a Kőbányai Sörgyárnak volt a futballpályája. Kölyök labdarúgóként itt jelentkeztem először játékosnak, és elsőként itt védhettem az ifi csapat kapuját egy véletlennek köszönhetően. Lesérült a csapat kapusa, és engem hívtak be, hogy őrizzem a hálót.  Nagy megtiszteltetésnek és örömnek éreztem akkor ezt a gesztust, amely mai napig mély nyomot hagyott bennem – mondta el György István. A politikus később a gimnáziumban felhagyott a focival és atletizálni kezdett.  – Magasugró voltam, akkor már versenyszerűen sportoltam. Termetemből adódóan az országos csúcsot nem tudtam ostromolni, de a két métert megugrottam, amivel az egyetemi bajnokság bronzérmét nyerhettem meg – tette hozzá György István.

 

Gyermekkorban fontos elkezdeni a sportéletet, a sportos nevelést, amelynek felnőtt korban is számos pozitív hozadéka lehet. – A gyerekekben óriási energia dúl, és jó, ha ezt le lehet kötni. Sokan szívesen mozognak, sportolnak, és nagyszerű dolog, ha mi felnőttek orientáljuk őket. Béres Alexandra említette itt a megnyitón, hogy nem mindenkinek ugyanaz a sportág „fekszik”. Triviálisan hangzik ez a megállapítás, viszont nagyon igaz. Egyénileg kell megtalálnia mindenkinek azt a sportágat, melyhez az adottságok és a kedv is egyaránt megvan. A testnevelőknek, a szülőknek ebben nagy felelősségük van, és adott esetben sok lemondást, áldozatot követel tőlük a befektetett munka – teszi hozzá a kormánymegbízott.


Fotó: Hostya Zoltán

 

Ma lényegesen több pénz jut a sportba, mint korábban, hiszen ezek a befektetett összegek az egészségügyi prevenciónak is a részei. Ahhoz, hogy a magyar társadalom pár évtized múlva egészségesebb legyen, rendkívül fontos, hogy a fiatalok sportoljanak. – A sport a főváros számára is azt jelenti, mint bármely más család számára. A Nagy Sportágválasztó ötletadói, szervezői óriási szolgálatot tesznek – nem nagy szavak -, a magyar nemzetnek -, hiszen már az általános és középiskolásokat is orientálják a sport felé. Pályámat pedagógusként kezdtem, testnevelő tanárként, és egy sporttagozatos osztálynak voltam az osztályfőnöke. Ott is kiemelkedően fontos feladatunk volt megtalálni a gyerekek számára a megfelelő sportágat. Az atlétika, kézilabda területén Budapest Bajnokok kerültek ki abból az osztályból. Így testközelből is megtapasztalhattam annak a munkának a fontosságát, amit a Nagy Sportágválasztó képvisel – mondta el György István.

 

 
Fotó: Hostya Zoltán

A napokban derült ki, hogy Budapest is ott van a 2024-ben rendezendő olimpia városának aspiránsai között.  – Nagyon nehéz kérdés arra válaszolni, hogy mekkora az esélyünk. Szemben azokkal, akik aggodalmakat fogalmaznak meg, ellenzik a budapesti rendezést, én óriási dolognak tartom. Magyarország minden idők olimpiai rangsorában benne van az első tíz ország között, itt az ideje, hogy itt is rendezzenek olimpiát. Azok a percek, pillanatok, amikor az arany megszerzése után a magyar himnuszt hallgatjuk, felemelőek és megismételhetetlenek. A spot a nemzeti identitás része is, fontos az élsport, de talán még ennél is fontosabb, hogy a gyerekek közül minél többen mozogjanak – emelte ki végül György István.  

Lantos Tivadar

 

2015.09.30 15:54:51   |   Vissza
E-mail | Kezdőoldal | Kedvencek közé | Pannon Set