NYITÓLAP
A RENDEZVÉNYRŐL
KAPCSOLAT
VIDÉKI HELYSZÍNEK
 
 

Híreink

Üzenj nekünk!

SHOP

Sportágakról

Sportágaknak

Támogatók

Ajánlott partnerlinkek

Letöltések

Reklámeszközök

Sajtószoba

Galéria

Médiamegjelenések

Merkapt SE

Sportágválasztó Blog

Nyári Sportágválasztó

Téli Sportágválasztó

Nagy Hangszerválasztó

Hírlevélre feliratkozás

Híreink
A betilthatatlan dopping

Amióta Hosszú Katinka három aranyérmet nyert Rióban, időről időre felröppen a hír, hogy doppingol. Másképp elképzelhetetlen akkora fölény, amilyennel ott az első aranyát nyerte, és különben is, mindenki doppingol, nem lehet, hogy csak ő nem. Amellett fogok most érvelni, hogy valóban doppingol, csak éppen olyan módszerrel, amit lehetetlen betiltani.

Katinka szerelmes a férjébe. Harminchárom éve élek pszichológusok között, akaratlanul is észreveszem, ahogy Katinka hullafáradtan, magát a végletekig kihajtva odaadó szerelemmel néz ki a medencéből a párjára, aki egyben az edzője is, és éppen egy elrontott benyúlás miatt kiabál vele úgy, hogy zeng az uszoda.
Minden nagy szerelmi történet nemcsak egy férfiről és egy nőről szól, hanem a korról is, amelyben játszódik. A Rómeó és Júlia legalább annyira szól a korabeli Veronáról, mint a két főszereplő szerelméről. Katinka és Shane története a mai Magyarország, és egyben a globalizálódó világ kvinteszenciája.


Mondják, hogy „harminc az új húsz”, ebben is a mai kor terméke ez a sztori. A régi módszerek a régi ideális úszókorban Katinka esetében egy olimpiai negyedik helyig vezettek, ami kétségtelenül szép teljesítmény. De Katinka az élő példa arra, mennyire megváltozott a világ. Huszonhét évesen ért fel a csúcsra Rióban, és még távolról sincs vége a sztorinak. Úgy tűnik, mai korunkban is igaz, hogy omnia vincit amor, a szerelem mindent legyőz.
Élettankutatók kimutatták, hogy a szerelem olyan anyagok termelődésével jár, amelyek teljesítményfokozó hatásúak. Erre egyébként másik háromszoros riói aranyérmesünk, a kajakozó Kozák Danuta is példa: az ő edzője is a párja.
A szerelem betilthatatlan dopping. Előbb-utóbb a sporttudománynak is foglalkoznia kell vele. Már csak azért is, hogy az így felszabaduló pluszenergia az ellenfelek ellen forduljon, és ne a sportvezetés ellen, mint például a sakkozó Rapport Richárd esetében, és egy időben Hosszú Katinka és Kozák Danuta esetében is.

Forrás: www.brainsporting.tf.hu

2017.03.10 13:00:57   |   Vissza
E-mail | Kezdőoldal | Kedvencek közé | Pannon Set