Nyitólap
Rendezvényről
Kapcsolat
Vidéki helyszínek
Hangszerválasztó
 
 
Sportágakról: Hosszúkard vívás

 

A SPORTÁG NEVE:  Hosszúkard vívás
Sportági szövetség neve: Ars Ensis Lovagi Kör és Kardvívó Iskolai Egyesület
Címe: 9024 Győr, Bakits Mihály u. 26.
Kapcsolattartó:  Rádi Ferenc
Telefonszám:  30/524-21-54
E-mail cím:  radi.ferenc89@gmail.com
Honlap:  www.arsensis.hu

Sportág neve: Hosszúkard vívás
Szakágak:
Sportág típusa (pl. küzdősport, labdajáték stb.): harcművészet
Sportág formája (egyéni vagy csapat):  egyéni és csapat
Milyen korosztálynak ajánlott a sportág? (tól-ig): 8-99
Tagdíj/hónap (kb. tól-ig): 2 500 Ft
Felszerelési igény: Ütőkard, fémkard
Ruházat ára (kb. tól-ig): 1400-
Eszközök ára (kb. tól-ig): 5 500-50 000
Kezdők kapnak-e ideiglenes eszközöket?: igen
Felszerelés, eszközkölcsönzési lehetőség van-e?: nem
Tagfelvétel - folyamatos vagy időszakos?: folyamatos

Középkori és Reneszánsz vívás


Az Ars Ensis Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesület célja, hogy újra élessze a lovagi filozófiát, a hosszúkard vívást, az európai harcművészetet.

Az Ars Ensi jelentése a Kard Művészete. A hosszúkardnak hatalmas tradíciója van, sok vívókönyv maradt fönn, amikből dolgozhatunk. Fontos tudni, hogy ez egy kihalt harcművészet, nincs élő mestere, a szociológiai, haditechnológiai fejlődések, változások miatt nem maradt igény a víváselméletek, és ősi technikák továbbadására. A legmagasabb elérhető fokozat így a provost. A művészet bizonyos részei átalakultat és tovább élnek például a harci birkózás és a rapier a modern vívásban. A művészet újraélesztése több mint 150 éve folyik szakemberek, kutatók, sportolók, lelkes amatőrök, által.
Az edzések, nem csak a fizikai képességeket növelik, a lovagi filozófia, a lovagi értékrend továbbadását is szem előtt tartjuk így erkölcsi nevelést, iránymutatást is kapnak a tagok.

Amiből dolgozunk:

A vívás művészetének rekonstruálása folyamatosan fejlődő, nehéz folyamat. A 14. és 17. század eleje között írt kódexeket először transzkripcionálni (átírni), majd fordítani, később, pedig értelmezni kell.
A legismertebb német mester Johannes Lichtenauer, akit több tanítvány is megemlített saját kódexében. A nehézséget az adja, hogy Lichtenauer versbe foglalta tudását, ezért roppant nehéz a rekonstrukció. Lichtenaueri tradíciók adják a tananyagunk nagy részét.
Az olasz vívás legismertebb alakja Fiore dei Liberi (valódi nevén Fior Furlano), a nevéhez fűződő kódexekben kitérnek a pusztakezes tusa, a tőrözés, a hosszúkard és a páncélos vívás művészetére is. Előszavában megadja a tanítványait és párbaj ellenfelei  nevét.. Tanítványai között volt Monte Cristo grófja is. 

A kardról:

A hosszúkard elterjedt párbaj-, csatafegyver volt. A reneszánszra pedig, közkedvelt „úri sportnak” számított. A fegyver az idők folyamán együtt változott a páncélokkal.  A pengéje 90-107 cm közötti mozog, súlya 1.8 kg körül ideális. Fontos tudni, hogy alapvetően egy zúzó fegyverről beszélünk, de a penge mind két oldalt borotva éles volt a felső 4-5 ujjnyi részen, a közepéig balta élességű, közepétől a keresztvasig nem volt élezve. Nem csak a kard a pengéjét, hanem keresztvasat és markolatgombot is egyaránt használták harc közben. 

Felszerelés:

Annak, aki szeretné elkezdeni ezt a harcművészetet elsőnek szüksége lesz egy párnázott gyakorló eszközre és egy kesztyűre. Hosszú távon a megfelelő minőségű fémkard és egy vívómaszk megvásárlása elengedhetetlen. 

Az oktatásról

Az ifi oktatást (8-16 éves korig) 16 év felettiek együtt edzenek.
3 különböző szintű oktatásunk van, a kezdő, a középhaladó és a haladó. Ezek után következnek a provosti szakszemináriumok.

Az oktatásokban történő előrehaladás üteme egyéni. Rendszerünkben nem vizsgák jelentik a mérföldköveket, hanem díjvívások, melyek során a tagok bebizonyíthatják technikai tudásukat és fizikai felkészültségüket. A szintek elnevezése scholler 1, scholler 2, scholler 3, freescholler és a provost.
Egy régi szokás életben tartása a címervédés is. A tagok, ha szeretnék, megtervezhetik és megvédhetik címerüket, a védés után büszkén tűzhetik ki a díjvívások és közös rendezvények alkalmával. A scholler címek megszerzésére az edzőtábor utolsó napján van lehetőség. Minden évben rendezünk egy lovagi tornát, hogy a tagok összemérhessék erejüket birkózásban, karddal, és tőrrel egyaránt. Lehetőség van a hosszúkard mellet más fegyvernemek tanulására is.

A birkózást, a tőrt és a botvívás bármikor elkezdhetik az oktatottak, a rapier, messer, a bolognai kard, a kard és buckler illetve a páncélos tanulás csak egy év aktív hosszúkard után lehetséges. Ezekről a fegyvernemekről nemsokára olvashatnak a honlapunkon.

Kiknek ajánljuk:


Mindenkinek. Ifjak és idősebbek egyaránt megtalálhatják nálunk, amit keresnek. A mozgás örömét, a harcművészeti képzést, történelmi ismereteket és a remek társaságot.

Örömmel látunk az edzéseken, lehetsz fiatal, idősebb, fiú vagy lány. További információ a honlapunkon:
http://arsensis.hu/

E-mail | Kezdőoldal | Kedvencek közé | Pannon Set