MOTORCSÓNAK

Magyar Motorcsónak Szövetség (MMSZ) elődje 1930-ban alakult, az akkori Auto Club keretén belül, Budapesti Motoros Yacht Club (BMYC) néven. Ide tömörültek a motorcsónaksport szerelmesei, akik ezt a sportágat Magyarországon életre keltették. A rohamos fejlődés 1957-ban kezdődött, amikor a motorcsónak szakosztályok összegfogását már a Magyar Motorcsónak Szövetség (MMSZ) végezte.

A Nemzetközi Szövetség utánpótlás nevelési rendszerében a 70-es évektől kezdődően csoportos versenyeket rendeztek 10-16 éves korú fiataloknak. Ezek nagy népszerűségre tettek szert, hiszen a Kontinens Bajnokságokon 20-30 hajó is részt vett, köztük jelentős számú magyar versenyző is. A technikai fejlődés hatására a környezetvédelem, a természet megóvása érdekében a későbbiekben már csak 4 ütemű, kis teljesítményű motorokkal lehetett versenyezni, és ez így van napjainkban is.

A csoportos versenyek mellett a 90-es évek közepétől bevezetésre kerültek a kizárólag egyéni versenyek, a 8-18 éves korosztályok majd később a 6-18 éves korosztályok részére. Ez a versenyzési forma a Jövő Bajnokai (Formula Future, FF) elnevezést kapta.
A magyar motorcsónaksport soha nem tartozott Magyarországon a nagy sportágak közé. Viszont mindig nagyobb és eredményesebb volt, mint azt feltételezték róla. Miután hazánk folyó és állóvizekben egyaránt gazdag, a század első felében, amikor a motorcsónakok meghódították a vizeket, Magyarország sem maradt kivétel. Tavaink, folyóink partjai benépesültek az új vízi járművel, kialakultak a központok a Ráckevei-Dunán, a Római-parton, az állóvizeken mindenütt. Egyesületek alakultak, és létrejött maga a szövetség is.
Ezt a szépen fejlődő és sikeres vízi életet rombolta szét a második világháború utáni sportmozgalom, amelynek minden gyanús volt, ami polgári, a motorcsónakázás pedig igenis a polgárok szórakozása volt, amennyiben mindig feltételezett bizonyos anyagi lehetőségeket.
Az élet azonban élni akar, a sportágat sem lehetett teljesen megtörni. A legszenvedélyesebbek, a legjobbak megtalálták a kitörési pontot, a túlélés lehetőségét.

A sportágban elért legmagasabb magyar sikerek, eredmények:
Európa-bajnokság:
• 1. hely – 42 db
• 2. hely – 16 db
• 3. hely – 15 db

Világbajnokság:
• 1. hely – 33 db
• 2. hely – 12 db
• 3. hely – 9 db

Szövetségi adatok

Magyar Motorcsónak Szövetség
2400 Dunaújváros, Építők útja 2.

Inter Trim Szerviz Kft.
1031
Budapest
Király Yacht Kft.
1203
Budapest
Hamarosan!
Nívó Racing Team Kft.
6500
Baja
Fűke Yacht Kft.
8220
Balatonalmádi
Csipet Club Kft.
2400
Dunaújváros
Dunaújvárosi Vízi Sport Club
2400
Dunaújváros
Fortuna Port Kft.
2400
Dunaújváros
Klub Hotel Zrt.
2400
Dunaújváros
Start.Hu-Teo Kft.
2400
Dunaújváros
Ganz Danubius Kereskedelmi Kft.
6400
Kiskunhalas

Kapcsolódó cikkek

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!