BARANTA

A baranta a IX. század és a XX. század között élt magyarság harci kiképzési formáira épülő, fegyveres és pusztakezes harcművészeti irányzat, hagyományos népi és harci értékeink közvetítője. A sajátos magyar hagyományokon alapuló, testi, lelki és mentális fejlődést kutató, a gyakorlati eredményeit a mindennapi életben használható tudássá formáló szellemi műhely. Szűkebb értelemben a történelmi hagyományos magyar harci testkultúra, a népi testkultúra, a népi munkakultúra, a hagyományos magyar gondolkodásmód, életszemlélet és nevelés köré épülő, a magyarság jellemző jegyeit magán viselő önálló harcművészeti stílus. Tágabb értelemben a magyar népi kultúra, az azt vizsgáló magyar tudósok által megfogalmazott „természetes rendszerek” törvényszerűségeire épülő sajátos életfilozófia, pedagógiai iskola és patrióta közösségi mozgalom, amely a magyar kultúra (népi és magaskultúra) minden területét felölelve egy egységes magyar műveltség, egy homogén műveltségű közösség alapjait kívánja megteremteni.
A baranta közösségek munkája az egyéni és közösségi élet összhangjának megteremtésére, annak a folyamatosan gyarapodó emberi értékek mentén történő megélésére, az elődök tiszteletére törekszik, és az eljövendő nemzedékek életterének biztosításáról szól. A baranta mozgalom az élet tartalmas megéléséhez szükséges múltbeli és jelenkori tudásanyagot folyamatosan feldolgozza, azokat sajátos, hagyományos alapelvek szerint értelmezi, egyedi technikai és módszertani eljárásokkal kezeli. Fő szellemi hátterét Karácsony Sándor, Kodály Zoltán, Németh László és az ún. „harmadik utas” népi írók munkái adják. A baranta pedagógiai elképzelése szerint a nevelés létrejöttéhez a nevelők és a növendékek sajátos közösségére van szükség. Az ember társas viszonyulásai jogi, művészi, tudományos, társadalmi és vallásos formájúak lehetnek. A barantások a magyar hagyományokra alapozva meg kívánják erősíteni és újítani ezeket a formákat.

Szövetségi adatok

Baranta Hagyományos Magyar Harcművészetek Országos Szövetsége
2090 Remeteszőlős, Cinke u. 2.

Béri Balogh Ádám Baranta Egyesület
1093
Budapest
Budafokos Baranta
1221
Budapest
Életfa Baranta
1214
Budapest
Királyi Sólymok Buda Baranta Hagyományos Magyar Harcművészeti Sport- és Kulturális Egyesület
1011
Budapest
Magyar Harcos SE. Rákosmente 2. Baranta Csapat
1173
Budapest
Őseink Útjai Sportegyesület - Koppány Vezér Baranta Kispest
1191
Budapest
Zrínyi Miklós Baranta Hagyományos Magyar Harcművészeti Sportegyesület
1037
Budapest
Hamarosan!
Bácska Baranta
6430
Bácsalmás
Palóc Virtus Kulturális és Sportegyesület
2660
Balassagyarmat
Békéscsabai Baranta Csapat
5600
Békéscsaba
Berettyóújfalui Arkadas Baranta SE
4100
Berettyóújfalu
Egri Várvédők Baranta Bandérium
3300
Eger
Szkíta Sólyom Baranta
9021
Győr
Alföldi Szabadidő Egyesület Hód Baranta Szakosztály
6800
Hódmezővásárhely
Lehel Vezér Baranta
5100
Jászberény
ACFK Egyesület Sárköz Baranta Szakosztály
6300
Kalocsa
Kapos Baranta
7400
Kaposvár
Hejő-Törzs Hagyományőrző Kulturális és Sport Egyesület
3521
Miskolc
Nimród Baranta Miskolc
3530
Miskolc
Árvay Miska Baranta Csapat
97901
Rimaszombat (Szlovákia)
Fejér Baranta HSE
8000
Székesfehérvár
Atilla Harcosai Várpalotai Barantások Egyesület
8100
Várpalota
Berenhidai Huszár Péter Baranta SE
8200
Veszprém

Kapcsolódó cikkek

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!