A baranta hagyományos magyar harcművészet, a magyar harci testkultúra megmaradt és megőrzött elemeinek rendszerbe foglalását és továbbfejlesztését tűzte ki célul. Létezik gyalogos és lovas szakága.

A különböző eljárások alapját a fegyveres táncok, botolók és népi harci játékok képezik, amelyeket különböző időszakokból gyűjtöttek össze. Aki ezt a sportágat űzi az él, gondolkodik, harcol, táncol és énekel. Egy barantázó sosem valami ellen, hanem valamiért harcol. Legfontosabb fegyverei: a karikás ostor, a fokos, a bot, a kés, a szablya, a kard, és az íj. A versenyek többpróba jelleggel zajlanak.

A sportág helyzete

Jelenleg  6 országban kb. 3500 fő gyakorolja a régi magyar történelmi harci testkultúrából táplálkozó technikákat. Egyre több területen indítanak baranta egyesületeket, amelyek nemcsak a helyi ifjúsággal, de az ott élő korosztályok mindegyikével foglalkoznak. Három országban alakult meg hivatalosan szövetség: Magyarországon, Romániában és Szlovákiában.

A barantában fontos szerepet játszik a megmérettetés. Magyarországon évente 10 versenyt rendeznek, ahol a felnőtt és a gyermek versenyek együtt kerülnek megrendezésre.

Versenyek

A baranta harcművészeti irányzatnak egyetlen ,,nemzetközi” versenye van, a Magyar Nemzeti Bajnokság, amely a határon túli magyarok számára is lehetőséget ad a megmérettetésre. 

Kinek ajánlott?

A baranta gyakorlását 4 éves kortól akár 80 éves korig javasolják. Többpróba jellege miatt nincsenek alkati korlátai. A barantaedzések egy természetes atletikus izomzat kifejlődését segítik elő. Mozgásrendszere kiválóan alkalmas mozgáskoordinációs zavarok kiküszöbölésére is. Ajánlott mindenkinek, aki a testkultúrán keresztül kíván megismerkedni a magyar kultúra további tartalmaival.

Milyen képességeket fejleszt?

  • Állóképességet;
  • mozgáskoordinációt;
  • egyensúlyérzéket;
  • koncentrálóképességet;
  • erőt, gyorsaságot és dinamikát;
  • az önálló gondolkodást;
  • a szervezett közösségi cselekvésre való képességet.

Előnyök és hátrányok

A sportág előnye, hogy a szabadban, friss levegőn űzhető. Az edzések terhelése alkalmazkodik a szervezet évközben ciklikusan változó rendjéhez. Az edzéseken kívül rendszeresen közösségi programok zajlanak. További előnye, hogy a barántázás azon kevés sporttevékenységek közé tartozik, amely profi szinten is magas életkorig űzhető. Már 4-8 éves korban el szokták kezdeni, és akár 80 éves korban is lehet még neki hódolni. Négy éves kortól lehet koordinációs képességeket fejleszteni, majd 10-12 éves kortól már a versenyzés is elkezdhető. A versenyszerű pályafutás pedig általában 40 és 50 éves kor fölött ér véget, de akár kitolódhat 50 év fölé is. Hátránya, hogy a bemutatók, versenyek, edzőtáborok idején a versenyzők sok időt töltenek távol a családjuktól, emellett városi környezetben nehéz biztosítani a sokrétű felkészítés feltételrendszerét.

Hogyan kezdjük el?

Manapság nagyon megnőtt az érdeklődés a sportág iránt. A Magyar Baranta Szövetség csapatvezetői a sportolni vágyókat, lakó vagy tartózkodási helyüktől függően, az életkoruknak és a választott szakágnak megfelelő egyesülethez irányítják. Természetesen hobbi szinten is lehet űzni, minden érdeklődő számára személyes és irányított fejlődési lehetőséget biztosít a baranta. Az első edzésekhez egy botra és egy erős vászonnadrágra van szükség.

A barantát is kipróbálhattad (száz további sportággal együtt) a XXII. Budapesti Nagy Sportágválasztón, május 25–26-án. Kipróbáltad?

Országos Baranta Szövetség: Országos Baranta Szövetség

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!