PÉTANQUE

A pétanque francia eredetű golyójáték. Neve a „mozdulatlan lábak” jelentésű francia pieds tanqués kifejezés szavainak összevonásából származik. A golyót a dobás során úgy kell eldobni, hogy egyik lábat sem szabad a földről a levegőbe emelni az eldobott golyó becsapódásáig. A játékot minden korosztály játszhatja, a gyermektől a nagypapáig, nők és férfiak egyaránt.
Játszható egyéniben és párosban. Egy mérkőzés menetekből áll. A játék célja, hogy a csapatok golyókat közelebb jutassák a célgolyóhoz (öcsi), mint az ellenfél. Ezt közelítő dobással vagy az ellenfél golyójának kilövésével tehetik meg. Mindig az a csapat dob, amelynek a golyója rosszabb pozícióban van. Egy menet végén az a csapat kap pontot, akinek a golyói közelebb vannak az öcsihez. A mérkőzést az nyeri, aki előbb eléri a 13 pontot.
Kijelölt pálya sem kell hozzá, a szórakozáshoz elegendő egy sík földes, homokos, murvás, salakos, vagy gyöngykavicsos terület az udvaron, a játszótéren, vagy parkban. A versenysportnak természetesen szigorú előírásai vannak a golyók méretére, tömegére, a versenytér kialakítására, a játék szabályaira vonatkozóan.

Szövetségi adatok

Magyar Pétanque Szövetség
7369 Magyarszék, Kossuth L. u. 33.

BUDAPEST Pétanque Sport Egyesület
1044
Budapest
Pestújhelyi Sport Egyesület
1156
Budapest
Hamarosan!
Hajdúszoboszlói Sport Egyesület
4200
Hajdúszoboszló
Magyarszéki Önkormányzat Sport Egyesülete
7369
Magyarszék
Pécsi Vasutas SK.
7631
Pécs
Pécsi Vörös Meteor Sportkör
7621
Pécs
Sárvári Pétanque Club Sportegyesület
9600
Sárvár
Sárvári Sakk Club SE
9600
Sárvár
Balaton SE
8264
Szigliget
Gerecse Pétanque Sport Egyesület
2800
Tatabánya
Szervátültetettek Komárom-Esztergom Megyei Egyesület
2800
Tatabánya
Tatabányai Pétanque Klub
2800
Tatabánya
NOMÁD Sport Egyesület
2481
Velence
Veszprémi Honvéd SE
8200
Veszprém

Kapcsolódó cikkek

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!

Szeretnék bővebb információt és telefonos megkeresést a rendezvény szponzorációs lehetőségeivel kapcsolatban.

New York Shop

szájhigiéniai prémium termék forgalmazó

A New York Dental cégcsoport több mint 25 éve foglalkozik a magyar fogorvosok és lakosság szájhigiéniai termékeinek forgalmazásával. Az egészségünk elengedhetetlen hozzátartozója a megfelelő szájhigiénia.

6-12 év kor között már kibújnak a maradandó csontfogak. Kiemelten fontos, hogy az egészséges fejlődésük érdekében megfelelő szájhigéniai szokásokat alakítsunk ki. A célunk, hogy támogassuk és ösztönözzük a rendszeres, helyes fogmosás fenntartását a megfelelő termékekkel, különösen, amikor a gyermek önállóan kezd fogat mosni.

Hatalmas öröm számunkra, hogy a New York Shop szájhigiéniai állapotfelméréssel és személyreszabott prémium szájhigiéniai termékekkel segítheti a junior életmódváltókat.


Schmél Józsua

biológus, táplálkozási tanácsadó

Józsua az ELTE-n végzett biológusként és a Semmelweis Egyetemen tanult tovább, mint táplálkozástudományi szakember. Következő cél a PhD fokozat megszerzése.
A sporttal 14 éve lépett kapcsolatba az asztaliteniszen és fitness-en keresztül. Utóbbi azóta is az életének szerves része.

A Scitec Kft.-nél kezdte pályafutását tanulmányaival párhuzamosan, így a táplálékkiegészítők terén szerzett tapasztalattal is segítheti a sportolók igényeit.
A hozzá fordulók teljeskörű szakmai támogatást kaphatnak a céljaik eléréséért.


Szentmihályi István

a SYNLAB kereskedelmi és operatív vezetője

Szentmihályi István a Debreceni Egyetem Természettudományi Karán végzett, és több mint 20 évet töltött nemzetközi amerikai cégeknél különböző kereskedelmi és vezetői pozíciókban. Az utóbbi években a táplálkozás- és egészségtudományok területén kamatoztatta üzletfejlesztési képességeit. Jelenleg a SYNLAB Sportdiagnosztikai Üzletágának kereskedelmi és operatív vezetője. Üzleti és sportszakmai tudásában segíti sportszeretete, mely korábban élsportolóként, jelenleg lelkes amatőrként is jellemzi.