PÉTANQUE

A pétanque francia eredetű golyójáték. Neve a „mozdulatlan lábak” jelentésű francia pieds tanqués kifejezés szavainak összevonásából származik. A golyót a dobás során úgy kell eldobni, hogy egyik lábat sem szabad a földről a levegőbe emelni az eldobott golyó becsapódásáig. A játékot minden korosztály játszhatja, a gyermektől a nagypapáig, nők és férfiak egyaránt.
Játszható egyéniben és párosban. Egy mérkőzés menetekből áll. A játék célja, hogy a csapatok golyókat közelebb jutassák a célgolyóhoz (öcsi), mint az ellenfél. Ezt közelítő dobással vagy az ellenfél golyójának kilövésével tehetik meg. Mindig az a csapat dob, amelynek a golyója rosszabb pozícióban van. Egy menet végén az a csapat kap pontot, akinek a golyói közelebb vannak az öcsihez. A mérkőzést az nyeri, aki előbb eléri a 13 pontot.
Kijelölt pálya sem kell hozzá, a szórakozáshoz elegendő egy sík földes, homokos, murvás, salakos, vagy gyöngykavicsos terület az udvaron, a játszótéren, vagy parkban. A versenysportnak természetesen szigorú előírásai vannak a golyók méretére, tömegére, a versenytér kialakítására, a játék szabályaira vonatkozóan.

Szövetségi adatok

Magyar Pétanque Szövetség
7369 Magyarszék, Kossuth L. u. 33.

BUDAPEST Pétanque Sport Egyesület
1044
Budapest
Pestújhelyi Sport Egyesület
1156
Budapest
Hamarosan!
Hajdúszoboszlói Sport Egyesület
4200
Hajdúszoboszló
Magyarszéki Önkormányzat Sport Egyesülete
7369
Magyarszék
Pécsi Vasutas SK.
7631
Pécs
Pécsi Vörös Meteor Sportkör
7621
Pécs
Sárvári Pétanque Club Sportegyesület
9600
Sárvár
Sárvári Sakk Club SE
9600
Sárvár
Balaton SE
8264
Szigliget
Gerecse Pétanque Sport Egyesület
2800
Tatabánya
Szervátültetettek Komárom-Esztergom Megyei Egyesület
2800
Tatabánya
Tatabányai Pétanque Klub
2800
Tatabánya
NOMÁD Sport Egyesület
2481
Velence
Veszprémi Honvéd SE
8200
Veszprém

Kapcsolódó cikkek

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!