Sportágismertető rovatunk újabb vendége Franciaországból származik, de töretlen fejlődésen megy keresztül Európában, Ázsiában és már a tengerentúlon is megjelent. Mi természetesen a Magyar Pétanque Szövetséget és a golyójáték hazai sportéletét jártuk körbe.

Pétanque… már a hangzásából ítélve is francia érzetet kelt. Nem is véletlenül. A sportág elindulását francia területekre tehetjük, sőt a címben megjelölt „mozdulatlan lábak” jelentés is a francia ’pieds tanqués’ szavak összevonásából származik.

Már kétszer is említettük: „mozdulatlan lábak”. Teljes mértékben megértjük, ha ez magyarázatot kíván. A sportág hazájában az egyik játékmenet során az egyik játékosnak megbénultak a lábai, ezért nem tudta messzebbre dobni a golyót 10 méternél, így környezetében a játéknak egy olyan változata alakult ki, mely során a 6-10 méterre kellett dobni a golyókat.

A múltba révedés után viszont ugorjunk a modern korba és a Magyar Pétanque Szövetség elnökéhez, Kocsis Tamáshoz, aki a hazai sportéletről mesélt Nekünk.

„A Magyar Pétanque Szövetség (MAPESZ) tavaly ünnepelte a 30. születésnapját. Jelenleg az országban 14 tagegyesületünk működik, Sárvár, Szigliget, Veszprém, Tatabánya, Pécs, Magyarszék, Velence, Budapest, és Hajdúszoboszló településeken. Közel 500 igazolt versenyzőnk van, akik közül az egyharmad iskoláskorú. A szövetség csak a pétanque szakággal dolgozik. Célunk, hogy az általános iskolákba, gimnáziumokba és felsőoktatási intézményekbe is eljussunk és minél több tanulót tudjunk megnyerni ennek a szép sportnak.”

És, hogy milyen tanulókat, gyermekeket vár ez a sportág? A következő szakaszban e mellett betekintést nyerhetünk a sportág eszköz – és helyigényébe, illetve költségeibe is.

„A pétanque-ot ajánljuk minden korosztálynak, aki szereti a szabadban tölteni az idejét. Ajánljuk baráti, vállalati összejövetelekhez csapatépítő játéknak és kikapcsolódásként egyaránt. Nagyon kevés költség igénye van, hiszen pár ezer forintért a nagy sportáruházakban hozzá lehet jutni golyó készlethez. A helyigénye is optimális, mert minden szabadidő parkban, ahol kemény talajú sétány van, ott jól lehet játszani. A szabályok könnyűek és elérhetőek a www.petanque.hu honlapunkon. Nincs korhoz és nemhez kötve, játszhatja mindenki, akinek van egy kis gömbérzéke és térlátása. Mindenkit szeretettel várunk egyesületeinkbe, aki versenyszerűen is szeretné kipróbálni magát.”

Milyen közeljövőbeli és távlati céljai vannak a pétanque hazai szövetségének, illetve milyen fejlődésen megy át a sportág Európát és a világot tekintve? Erre is kimerítő válaszokat kaptunk.

„A következő években az utánpótlás korosztályunk felkészítését tartjuk a legfontosabb feladatunknak. Vidéki tagegyesületeinkben – Sárvár, Veszprém, Pécs, Szigliget – folyik az általános iskolások bevonása a pétanque sportágba. A 8-14 éves tanulókat készítjük fel a diákolimpiák területi versenyeire, ahonnan rendszeresen tovább is jutnak az országos döntőkbe. Ifjúsági versenyzőinket (12-17 éves korosztály) indítjuk a belgiumi nemzetközi tornán, ahol megmérethetik magukat Európa legjobb korosztályos csapataival szemben. Minden évben megrendezzük a nyári edzőtáborokat, ahol neves francia edzők segítségével külön a válogatott csapatoknak és külön a sportágat szerető érdeklődőknek is egyhetes lehetőségük van a fejlődésre. A sportág népszerűsítéséért évek óta rendszeresen részt veszünk a Nagy Sportágválasztókon az ország minden városában.”

„A sportág világszerte is egyre népszerűbb, amit jól bizonyít, hogy a 2024-es párizsi nyári olimpián számításba is vették a sportágbővítésnél. A hagyományos frankofon országokban – Franciaország, Belgium, Luxembourg – és a régi francia gyarmati országokban több százezren űzik ezt a sportot. Franciaországban fél millió pétanque játékos van, Thaiföldön ez eléri az egymillió főt. A 2019. évi kambodzsai Ifjúsági és Női Világbajnokságon személyesen is megtapasztaltam, hogy Ázsiában milyen fejlődésen esik át sportágunk. Az 50 ország részvételével megrendezett világversenyen kiemelkedően szerepeltek az ázsiai országok, mint Kambodzsa, Thaiföld, Laosz, Vietnám.  Európában az északi, skandináv országokban történt a legnagyobb fejlődés. Olaszország, Franciaország, Belgium, Spanyolország, Svájc, Németország és Hollandia adta az elmúlt időszak világversenyeinek győzteseit. Az elmúlt időszakban Kanada mellett megjelentek az USA versenyzői is.”

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!