Cheerleading

A cheerleading napjaink egyik dinamikusan fejlődő sportága, mely 2009-ben jelent meg Magyarországon. Az 1890-es években létrejövő sportot az amerikai kontinensen hozták létre, elsősorban azzal a céllal, hogy mérkőzéseken más sportágak kiegészítő programjaként szerepeljen, illetve a jelenlévő csapatokat és nézőket buzdítsák. Az elmúlt több mint egy évszázadban a cheerleading óriási változáson ment keresztül, kialakult versenysport változata, illetve szövetségi rendszere.
Alapvetően két válfaját különítjük el, melyek a cheerleading (akrobatikus cheer) és a performance cheer (táncos cheer).
Cheerleading: torna alapú sportág, melynek bázisát talajakrobatikai elemek, ugrások, emelések, több méter magas dobások és piramisok adják. Versenyrendszerében elkülönítünk egyéni, páros (1 fiú + 1 lány), kis csoportos (3-5 fő) valamint nagy csapatos (max. 24 fő) számokat. Külön kategóriában versenyeznek azok a csapatok melyeknek csak női tagjai vannak (allgirl), azoktól a csapatoktól, amiben fiúk is rész vesznek (coed).
Performance cheer: klasszikus és jazz balett alapokon nyugszik a sportágnak e része. A koreográfia alapját a különböző forgások, ugrások és feszes karmozdulatok adják, de természetesen nagy szerepet kapnak a kreatív térforma váltások, vizualizáció, valamint az elemek kivitelezése is. A sportolóknak páros, illetve csapatos kategóriákban van lehetőségük versenyezni.

Szövetségi adatok

Magyar Cheer Szövetség
2030 Érd, Ürmös utca 34/2

Budapesti Egyetemi Atlétikai Club
1117
Budapest
Testnevelési Egyetem Cheerleaders
1123
Budapest
Budaörsi Vivace Egyesület
2040
Budaörs
Spartan Cheerleading SE
2400
Dunaújváros
Eszterházy SC EKE Cheerleaders Eger
3300
Eger
DreamTeamCheerleaders Sportegyesület
3200
Gyöngyös
Sharks Cheerleading Sportegyesület
9026
Győr
Miskolc Steelleaders SE
3530
Miskolc

Kapcsolódó cikkek

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!