Cheerleading

A cheerleading napjaink egyik dinamikusan fejlődő sportága, mely 2009-ben jelent meg Magyarországon. Az 1890-es években létrejövő sportot az amerikai kontinensen hozták létre, elsősorban azzal a céllal, hogy mérkőzéseken más sportágak kiegészítő programjaként szerepeljen, illetve a jelenlévő csapatokat és nézőket buzdítsák. Az elmúlt több mint egy évszázadban a cheerleading óriási változáson ment keresztül, kialakult versenysport változata, illetve szövetségi rendszere.
Alapvetően két válfaját különítjük el, melyek a cheerleading (akrobatikus cheer) és a performance cheer (táncos cheer).
Cheerleading: torna alapú sportág, melynek bázisát talajakrobatikai elemek, ugrások, emelések, több méter magas dobások és piramisok adják. Versenyrendszerében elkülönítünk egyéni, páros (1 fiú + 1 lány), kis csoportos (3-5 fő) valamint nagy csapatos (max. 24 fő) számokat. Külön kategóriában versenyeznek azok a csapatok melyeknek csak női tagjai vannak (allgirl), azoktól a csapatoktól, amiben fiúk is rész vesznek (coed).
Performance cheer: klasszikus és jazz balett alapokon nyugszik a sportágnak e része. A koreográfia alapját a különböző forgások, ugrások és feszes karmozdulatok adják, de természetesen nagy szerepet kapnak a kreatív térforma váltások, vizualizáció, valamint az elemek kivitelezése is. A sportolóknak páros, illetve csapatos kategóriákban van lehetőségük versenyezni.

Szövetségi adatok

Magyar Cheer Szövetség
2030 Érd, Ürmös utca 34/2

Budapesti Egyetemi Atlétikai Club
1117
Budapest
Testnevelési Egyetem Cheerleaders
1123
Budapest
Budaörsi Vivace Egyesület
2040
Budaörs
Spartan Cheerleading SE
2400
Dunaújváros
Eszterházy SC EKE Cheerleaders Eger
3300
Eger
DreamTeamCheerleaders Sportegyesület
3200
Gyöngyös
Sharks Cheerleading Sportegyesület
9026
Győr
Miskolc Steelleaders SE
3530
Miskolc

Kapcsolódó cikkek

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!

Szeretnék bővebb információt és telefonos megkeresést a rendezvény szponzorációs lehetőségeivel kapcsolatban.

New York Shop

szájhigiéniai prémium termék forgalmazó

A New York Dental cégcsoport több mint 25 éve foglalkozik a magyar fogorvosok és lakosság szájhigiéniai termékeinek forgalmazásával. Az egészségünk elengedhetetlen hozzátartozója a megfelelő szájhigiénia.

6-12 év kor között már kibújnak a maradandó csontfogak. Kiemelten fontos, hogy az egészséges fejlődésük érdekében megfelelő szájhigéniai szokásokat alakítsunk ki. A célunk, hogy támogassuk és ösztönözzük a rendszeres, helyes fogmosás fenntartását a megfelelő termékekkel, különösen, amikor a gyermek önállóan kezd fogat mosni.

Hatalmas öröm számunkra, hogy a New York Shop szájhigiéniai állapotfelméréssel és személyreszabott prémium szájhigiéniai termékekkel segítheti a junior életmódváltókat.


Schmél Józsua

biológus, táplálkozási tanácsadó

Józsua az ELTE-n végzett biológusként és a Semmelweis Egyetemen tanult tovább, mint táplálkozástudományi szakember. Következő cél a PhD fokozat megszerzése.
A sporttal 14 éve lépett kapcsolatba az asztaliteniszen és fitness-en keresztül. Utóbbi azóta is az életének szerves része.

A Scitec Kft.-nél kezdte pályafutását tanulmányaival párhuzamosan, így a táplálékkiegészítők terén szerzett tapasztalattal is segítheti a sportolók igényeit.
A hozzá fordulók teljeskörű szakmai támogatást kaphatnak a céljaik eléréséért.


Szentmihályi István

a SYNLAB kereskedelmi és operatív vezetője

Szentmihályi István a Debreceni Egyetem Természettudományi Karán végzett, és több mint 20 évet töltött nemzetközi amerikai cégeknél különböző kereskedelmi és vezetői pozíciókban. Az utóbbi években a táplálkozás- és egészségtudományok területén kamatoztatta üzletfejlesztési képességeit. Jelenleg a SYNLAB Sportdiagnosztikai Üzletágának kereskedelmi és operatív vezetője. Üzleti és sportszakmai tudásában segíti sportszeretete, mely korábban élsportolóként, jelenleg lelkes amatőrként is jellemzi.