A cheerleadingről elsőre sokaknak az amerikai filmekben látható pomponos hajrálányok juthatnak eszébe, amint rigmusokat kiáltozva buzdítják iskolájuk foci csapatát. Ez kezdetben így is volt, de mára már egy nagyon összetett és komoly fizikai adottságokat követelő sportággá nőtte ki magát.

A cheerleading az Amerikában közkedvelt szurkolói csapattevékenységből kialakult sportág. Kezdete már az 1880-as évekre tehető, nagyjából az amerikai foci, kosárlabda és rögbi kialakulásához köthető. Amerikában egy egyetemi amerikai foci-mérkőzésen álltak össze először a hallgatók egy szurkoló csapat vezetésére. Később egyre több ilyen közösség alakult, melynek tagjai akkor még csak férfiak voltak. Később már női szurkolók is csatlakoztak a csapatokhoz, majd 1941-ben átvették a háborúba induló férfiak helyét. Ma a világ cheerleadereinek közel 90%-át női sportolók alkotják.

A cheerleading a torna, az akrobatika és a tánc elemeit ötvöző sportág. Több típusa is létezik, de két fő részre különíthető el. Egyik válfaja a tánc alapú performance cheer, mely klasszikus, illetve jazz balett alapokra épül.

Másik része a cheerleading, melyben több méter magas dobások, több emeletes piramisok, emelések és a talajakrobatika szerepel.

Mit fejleszt?

A cheerleading fejleszti az állóképességet, erőt, hajlékonyságot és gyorsaságot. A sportág a test teljes izomzatát igénybe veszi, ezáltal hozzájárul a csontok, porcok, ízületek optimális fejlődéséhez. Táncos alapjainak köszönhetően kifejlődik a helyes testtartás, fejleszti az egyensúly érzéket és a koordinációs képességeket. Ennek hatására gyermekek, de felnőttek esetében is javul a teljesítő-és koncentrációs képesség, valamint a testtudat is fejlődik.

Mivel csapatsportágról beszélünk, kiválóan segíti a gyermekek szociális érzékenységét, megtanítja őket együttműködni másokkal, alkalmazkodni a többi csapattárshoz és nem csak a saját, hanem a közös célokért küzdeni.

Kinek ajánlott?

Lényegében bárkinek ajánlott, akinek van egy kis egészséges testtudata. Az emelések miatt fontos az erő, így fiúk is csatlakozhatnak. A testmagasság sem akadály, mivel a csapaton belül koreográfiától függően többféle testalkatra is szükség van a sikeres gyakorlat elvégzéséhez.

Gyermekek is bátran elkezdhetik, ha érdeklődnek az akrobatikus sportágak iránt. Ez nem egy tömegsport, így aki kicsit különleges mozgásformát szeretne, itt megtalálhatja, amit keres.

Hány éves kortól érdemes elkezdeni?

A cheerleadinget a többi akrobatikus, torna és tánc alapú sportágakhoz hasonlóan már egészen kis korban el lehet kezdeni, egészen 5-6 éves kortól ajánlott lányok és fiúk részére egyaránt.

A cheer sport Magyarországon 2009-ben jelent meg, azóta az egyesületek és a regisztrált sportolók száma dinamikus ütemben fejlődik.

A sportág hazai szövetsége 2013-ban alakult meg, amikor hat egyesület konszenzusával létrejött a Cheerleading Sportszövetség, mai nevén Magyar Cheer Szövetség.

A szövetség tagja az európai-és Világszövetségnek, így a hazai események mellett képviselteti magát a nemzetközi versenyeken is.

Az elmúlt években a hazai szövetség tagegyesületeinek száma 14-re nőtt, melyek közül Klubkeresőnkben is válogathatsz.

Forrás: colorfitness.hu, eltecheer.hu, wikipédia

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!