EVEZÉS

Az evezés minden izomcsoportot megmozgat, akár az úszás és a futás, valamint a sífutás. Megfelelő edzésmunka mellett segíti a váz és az izmok egészséges fejlődését, ezért már 10 éves kortól el lehet kezdeni. Az evezés Magyarországon főleg versenysport, de egyre népszerűbb a túraevezés is.

Az evezés állóképességi sport. A versenytáv 2000 m, de rendeznek rövidtávú (1000 m, 1500 m) versenyeket is, elsősorban fiatal, 15 éves kor alatti versenyzők részére.

A sportág a negyedik legnépesebb sportolói létszámmal rendelkezik a nyári olimpiai játékokon csak az atlétika, úszás és kerékpár előzi meg.

Párevezős hajók esetén a versenyzők két lapáttal, míg váltottevezős hajók esetén egy lapáttal eveznek, miközben a menetiránnyal háttal ülnek a hajóban (a kormányos – ha van – kivételével).

Az evezőssport irányítását, hazai és nemzetközi versenyeken való részvétel szervezését a Magyar Evezős Szövetség végzi, amely az egyik első sportági szövetségként 1893-ban alakult meg.

A versenyeket állóvízi (tó, folyó holtága, mesterségesen épített pálya), kibójázott pályán rendezik. Evezésre alkalmas pálya Magyarországon például a szegediMaty-éri evezős és kajak-kenu pálya, de a Velencei tavon is van egy versenypálya.

Napjainkban egyre népszerűbb a beltéri evezés, vagyis az evezős ergométer használata, a Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) ebben a szakágban is rendez Európa és Világbajnokságot minden évben.

Szövetségi adatok

Magyar Evezős Szövetség
1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

Acélöntő Sportkör
1139
Budapest
Budapest Evezős Egyesület
1138
Budapest
Csepel Evezős Klub SE
1213
Budapest
Danubius Nemzeti Hajós Egylet
1007
Budapest
Diswake Mozgássérült Wakeboard Sportegyesület
1139
Budapest
DUNA Sportklub
1173
Budapest
Ferencvárosi Evezős Club
1203
Budapest
Fővárosi Vízművek SK
1044
Budapest
Gyerekreáció Sport- és Közösségfejlesztő Egyesület
1194
Budapest
Hattyú Vízisport Egyesület
1035
Budapest
Külker Evezős Klub Óbuda
1039
Budapest
Magyar Testgyakorlók Köre Budapest
1087
Budapest
Műegyetemi Evezős Club
1111
Budapest
Óbudai Ganz Vízisport Egyesület
1039
Budapest
Pénzügyőr SE
1026
Budapest
Pető Sport Egyesület
1196
Budapest
Pető Sport Egyesület
1196
Budapest
Regatta Club - Soroksár
1237
Budapest
Soroksári Evezős Klub Sportegyesület
1237
Budapest
Vasas Sport Club
1139
Budapest
Vízügyi Sport Club
1012
Budapest
Vác Városi Evezős Club
2600
Vác
Bajai Spartacus Sport Club
6500
Baja
Vízisport és Vitorlás Egyesület Balatonföldvár
8623
Balatonföldvár
Balatoni Kajak-Kenu Evezős és Vitorlás Sportegyesület
8230
Balatonfüred
Besenyszögi Sportegyesület
5071
Besenyszög
Csongrádi Vízügyi Sportegyesület
6640
Csongrád
Esztergomi Evezősök Hajós Egylete
2500
Esztergom
Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft.
2484
Gárdony
Arrabona Evezős Klub
9028
Győr
Győri Atlétikai Club
9025
Győr
Kalocsai Sport Egyesület
6300
Kalocsa
Mohácsi Torna Egylet 1888
7700
Mohács
Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület
9200
Mosonmagyaróvár
Szegedi Vízisport Egyesület
6723
Szeged
"Tisza" Evezős Egylet
5000
Szolnok
Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft.
5000
Szolnok
Tata-tóvárosi Vízisport Egylet
2890
Tata
Tata-tóvárosi Vízisport Egylet
2890
Tata

Kapcsolódó cikkek

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!

Szeretnék bővebb információt és telefonos megkeresést a rendezvény szponzorációs lehetőségeivel kapcsolatban.

New York Shop

szájhigiéniai prémium termék forgalmazó

A New York Dental cégcsoport több mint 25 éve foglalkozik a magyar fogorvosok és lakosság szájhigiéniai termékeinek forgalmazásával. Az egészségünk elengedhetetlen hozzátartozója a megfelelő szájhigiénia.

6-12 év kor között már kibújnak a maradandó csontfogak. Kiemelten fontos, hogy az egészséges fejlődésük érdekében megfelelő szájhigéniai szokásokat alakítsunk ki. A célunk, hogy támogassuk és ösztönözzük a rendszeres, helyes fogmosás fenntartását a megfelelő termékekkel, különösen, amikor a gyermek önállóan kezd fogat mosni.

Hatalmas öröm számunkra, hogy a New York Shop szájhigiéniai állapotfelméréssel és személyreszabott prémium szájhigiéniai termékekkel segítheti a junior életmódváltókat.


Schmél Józsua

biológus, táplálkozási tanácsadó

Józsua az ELTE-n végzett biológusként és a Semmelweis Egyetemen tanult tovább, mint táplálkozástudományi szakember. Következő cél a PhD fokozat megszerzése.
A sporttal 14 éve lépett kapcsolatba az asztaliteniszen és fitness-en keresztül. Utóbbi azóta is az életének szerves része.

A Scitec Kft.-nél kezdte pályafutását tanulmányaival párhuzamosan, így a táplálékkiegészítők terén szerzett tapasztalattal is segítheti a sportolók igényeit.
A hozzá fordulók teljeskörű szakmai támogatást kaphatnak a céljaik eléréséért.


Szentmihályi István

a SYNLAB kereskedelmi és operatív vezetője

Szentmihályi István a Debreceni Egyetem Természettudományi Karán végzett, és több mint 20 évet töltött nemzetközi amerikai cégeknél különböző kereskedelmi és vezetői pozíciókban. Az utóbbi években a táplálkozás- és egészségtudományok területén kamatoztatta üzletfejlesztési képességeit. Jelenleg a SYNLAB Sportdiagnosztikai Üzletágának kereskedelmi és operatív vezetője. Üzleti és sportszakmai tudásában segíti sportszeretete, mely korábban élsportolóként, jelenleg lelkes amatőrként is jellemzi.