Néhány szó az evezésről, mert valahol mind „egy hajóbanevezünk”

Természet, jó levegő, testmozgás, teljes szellemi kikapcsolódás. Kell ennél több a szabadidő kihasználásakor? A válasz egyértelmű: nem. Ezért szeretnénk felhívni a figyelmed, egy bármely életkorban felfedezhető vízi sportra, az evezésre. Fedezd fel Te is az evezés élményét!

Denk András írása.

Budapest belvárosában, a Duna közvetlen közelében nőttem fel, így a Duna és a hajóforgalom mindennapos látványa, a víz illatának tüdőt tágító élvezete meghatározó módon befolyásolta életem alakulását. Édesapámmal – aki szintén az evezés szerelmese volt – már 6 éves koromtól kezdve a római parton, egy öreg kielboatban, a Duna sodrásával küzdöttünk, így ismertem meg az evezés mai napig is élvezhető szépségét.

Sokszor megkérdezik: Miben evezel? Kajak vagy kenu? – Egyik sem, én evezek. – válaszolom. Oké, de akkor mi a különbség ezek között? – Egyszerű: a kajakban, kenuban menetirányba nézel és haladsz, az evezős hajóban menetiránynak háttal ülsz és az egész testedet megmozgatja. Mindháromnak hasonló élettani hatása van a benne ülőre, de megkülönböztetjük a kajak és kenu sportot, valamint az evezést. Különböző sportágak, különböző történelemmel, különböző sikerekkel, de egymás sportágát természetesen kölcsönösen tiszteletben tartjuk.Aki egyszer már kipróbálta az evezést az csak felsőfokon tud beszélni a szerzett élményről, az utána érzett testi felfrissülésről.

A mindennapjaink a szürkeállományunk értékesítésével, fizikai állapotunk hasznosításával telik, amit rendszeresen ápolni, regenerálni kell, az egymást követő napok újabb kihívásainak teljesítése érdekében. Nem elég „csak az evés, ivás, alvás!” Szükséges a regeneráló hatású aktív kikapcsolódás. Nyilvánvalóan ennek sokféle lehetősége van, de most az evezés felé szeretném fordítani az olvasó figyelmét.

Ha egész nap a munkaasztalnál ülünk és a laptop billentyűjét ütögetjük, egy idő után km hiányt érzünk lábainkban, testünkben, vagyis a „mozoghatnánk érzés” uralja egész testünket. Gondolatainkban elkalandozunk, munkánk hatékonysága lelassul, gazdasági eredményeink csökkennek. És mindez hétről hétre csak ismétlődik, ha nem teszünk ellene semmit.

Mi a teendő?

Laptop kikapcs, iroda bezár és irány a természet, a rekreáció. A szabadidő hatékony kihasználása a családdal, a barátokkal esetleg „csendes magányban”. A hétvégét ne a plázákban, a bevásárlóközpontokban töltsük.

„Vízre magyar!”

Hol?

Ahol a közelben van szabad vízfelület: Duna, Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó és számtalan kis és nagy vízfelület, csak meg kell találni és „segítő társként” befogadni. Keress evezős klubot a közeledben!

Mikor?

Szabadidődtől függően: hétköznap és/vagy hétvégén.

Mivel?           

Evezős hajóval, ami könnyen szállítható, szépen siklik, és ami a legfontosabb: a hullámos vízen is stabil és egyszerű a kezelése. Ez a hajó már itthon is könnyen beszerezhető. A régi fa hajók – kielboatok – állandó kezelést igényelnek, ráadásul nehezek is. Egy hajó legyen stabil, könnyű, és egyszerűen kezelhető. Ezeket a hajókat megtalálod a www.liteboat.hu oldalon.

Miért jó az evezés, a rendszeres testmozgás?

Közismert, hogy a sport örömforrás is, ezért is szeretnek aktív játékokat játszani a gyerekek, de még a felnőttek is. A mozgás örömét mi emberek, az egészségünktől függetlenül valamennyien ismerjük. Köztudott, hogy a szívelégtelenségben szenvedő betegeknek is ajánlott a nem megterhelő, de a rendszeres testmozgás, így pl. az evezés. A heti néhány órás evezés a teljes testet átmozgatva szinte észrevétlenül átalakítja, kiváltva az alábbi jó hatásait:

 • a jobb közérzetet,
 • a nagyobb állóképességet,
 • a test és lélek harmóniáját,
 • az erősebb, aktív izomzatot,
 • a szív és keringési rendszer jó teljesítőképességét,
 • a csontritkulás kisebb mértékét,
 • a tüdő, a légzés hatékonyságát,
 • az izomtömeg és az izomerő növelését,
 • a tökéletesebb testtartást,
 • a jobb megjelenést,
 • csökkenti a pszichés problémák, depresszió kialakulásának kockázatát,
 • a biztonság érzését,
 • a rugalmas alkalmazkodást,
 • az önbizalom, az öntudat növekedését,
 • a határozottságot, a dönteni tudást,
 • az üzleti életben a versenyképességet, a küzdeni tudást,
 • a tanulás és munkavégzés teljesítőképességét, javítja az agy vérellátását,
 • esetenként a társadalmi – társas kapcsolatok, támaszok létesítését,
 • és nem utolsósorban megelőzheti, sok betegség kialakulását vagy legalábbis a kialakulás esélyét csökkenti. (Mindez a Testnevelési Egyetem rektora, Mocsai Lajos úr egyik előadásában is elhangzott.)

Érezzük meg a mozgás és a természet feszültségoldó hatásait, mert a jó közérzet, az egészség elmaradhatatlan kelléke, melyet a rendszeres testedzéssel tudunk elérni.

Bármely életkorban fedezd fel az evezés jó hatását, élményét!

www.liteboat.hu

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!