GÖRKORCSOLYA

A görkorcsolyázás kemény, sík, száraz felületen, kerekes korcsolyával űzött sportág. Több szakága létezik: a gyorsasági, a művészi, az agresszív és a terep változat, továbbá a görhoki és az extrém lesiklás.

A világversenyeket 1999 óta kizárólag az egysoros korcsolyát használók számára rendezik meg. Azóta az agresszív, a terep (off road) és a lesikló (down hill) görkorcsolyázás is megjelent, s mind szélesebb körben terjed. A legnépszerűbb szakág, a gyorsasági görkorcsolya versenyein különböző távokat kell teljesíteni az ellenfelekkel vívott taktikai küzdelemben.

A futamokat kiépített pályán vagy utcai helyszínen rendezik. A pálya hossza 160-300 m közötti, döntött kanyarokkal. Az utcai bajnokságok 400 m-től 800 m-ig terjedő aszfaltozott területen zajlanak, általában városok parkjaiban, parkolóiban, tereken. Az egyéni indítású, rövid távú versenyeken egyenként mérik a versenyzők idejét.

Hazánkban három szakágat művelnek a sportág űzői: a gyorsasági és a művészi görkorcsolyát, valamint a görhokit. Az elmúlt években versenyzőink több szép sikert értek el a nemzetközi porondon

Szövetségi adatok

Magyar Országos Görkorcsolyázó Sportági Szakszövetség
2800 Tatabánya, Paletta lp. 1. 3/1.

Hamarosan!
Hamarosan!
Jászberényi Sport Egyesület
5100
Jászberény
Zúzmara Korcsolya Klub
3700
Kazincbarcika
Hétkerék Közösségfejlesztő, Természetbarát Egészségvédő Turisztikai Sportegyesület
6760
Kistelek
Korcsolyázó Diáksport Egyesület
6726
Szeged
Szegedi Vasutas Sport Egyesület
6726
Szeged
Tornádó Team Szeged
6726
Szeged
Tuti Korcsolyázó Közhasznú Sport Egyesület
6729
Szeged
Lángoló Kerekek SE
9700
Szombathely
Savaria Speedskating Team KSTE
9700
Szombathely
Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit KHT.
9700
Szombathely
Tatabányai Diákkorcsolyázó Egyesület
2800
Tatabánya

Kapcsolódó cikkek

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!