A görkorcsolya is azon sportágak közé tartozik, melyek inkább szabadidős mozgásformaként ismertek. Azonban ha valakit komolyabban érdekel ez a sportág, versenyszerűen is űzheti hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Aki inkább szabadidejében szeret görkorcsolyázni, az is csak jól jár vele, mert rengeteg jótékony hatással bír a szervezet működésére.

A görkorcsolya egy több száz éves múltra visszatekintő sportág, melynek kialakulása a jégkorcsolyától eredeztethető. Egy belga feltaláló, Joseph Merlin alkotta meg az első prototípust 1760-ban, az áttörést azonban az 1884-es év hozta meg, amikor elkezdték alkalmazni a golyós csapágyat a görkorcsolyagyártásban. Ettől a szerkezet könnyebben irányíthatóvá vált és haladni is gyorsabban lehetett már vele.

A sportág népszerűsége ettől megugrott, és a századforduló után sorra alakultak az egyesületek, majd 1921-ben létrejött az Európai Görkorcsolyázó Szövetség (CERS), ezt követően pedig 1924-ben a Nemzetközi Görkorcsolya Szövetség (FIRS).

A következő nagy fordulópont 1960-ban történt, ekkor ugyanis az eddigi kétsoros görkorcsolya mellé megalkották az egysoros, azaz in-line görkorcsolyát, mely új távlatokat nyitott meg a sportág életében. A sorozatgyártás az 1980-as években indult el Amerikában, ahol népszerűsége azóta is töretlen. Külön szövetsége is alakult Nemzetközi In-line Görkorcsolya Szövetség (IISA) néven, melynek nyomán szétvált az egy-illetve kétsoros versenyzés.

Hazánkban 1993-ban alakult meg a Magyar Országos Görkorcsolyázó Sportszövetség, mely tagja lett a nemzetközi szövetségnek. Jelenleg az igazolt, regisztrált versenyzők száma hazánkban 1300 fő.

A görkorcsolya szakágai: gyorsasági, művészi, agresszív és a terep változat, továbbá a görhoki és az extrém lesiklás.

Hazánkban három szakágat művelnek a sportág űzői: a gyorsasági és a művészi görkorcsolyát, valamint a görhokit.

A legnépszerűbb szakág, a gyorsasági görkorcsolya versenyein különböző távokat kell teljesíteni az ellenfelekkel vívott taktikai küzdelemben. A futamokat kiépített pályán vagy utcai helyszínen rendezik. A pálya hossza 160 és 300 méter közötti, döntött kanyarokkal. Az utcai bajnokságok 400-tól 800 méterig terjedő aszfaltozott területen zajlanak, általában városok parkjaiban, parkolóiban, tereken. Az egyéni indítású, rövid távú versenyeken egyenként mérik a versenyzők idejét.

A freestyle szakág is egyre divatosabb, és világversenyeket is rendeznek belőle, amelyeken magyar nemzetközi bíró rendszeresen közreműködik.

A görkorcsolya hatása több mindenben is megmutatkozik: versenyszerű űzése mellett kiváló szabadidős elfoglaltság, ami nagyon egészséges és a fogyást is nagymértékben elő tudja segíteni.

Pozitív hatásai:

  • fokozza az állóképességet
  • égeti a zsírt
  • jótékonyan hat a keringési rendszerre
  • kevésbé terheli az ízületeket
  • a kevésbé használatban lévő izmokat is megmozgatja
  • ingerli a vesztiburális rendszert, azaz fejleszti az írás és olvasás készségeit

Kinek ajánlott?

Mivel nem terheli különösebben az ízületeket, ezért bármely korosztály bátran elkezdheti, csak oda kell figyelni a fokozatosságra és a megfelelő védőfelszerelésre.

Hol űzhető?

A szabadidejükben görkorcsolyázni vágyóknak egyre több lehetőségük van kifejezetten erre a célra épült görkorcsolya és gördeszka pályákon gyakorolni, de parkokban, lehetőleg sima betonos felületen is nyugodtan kipróbálható.

Ország szerte több városban is találni görkorcsolya egyesületet, ahol szervezett keretek között rendszeresen űzhető a sportág.

A Sportágválasztó Klubkeresőjében megtalálhatók a vidéki egyesületek, és hamarosan a budapesti illetve Pest megyei csapatok közül is lehet majd válogatni: https://sportagvalaszto.hu/klubkereso/gorkorcsolya/#vid_k

 

 

Forrás: nvesz.hu, mitsportoljak.hu, mogsz.hu

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!