A vízen járás élvezete sok, nagy hagyományokkal rendelkező sportágat teremtett, a régi közlekedési, vadász eszközökből. Így alakult ki a kajak-kenu, evezés, különböző válfajai, sport és túra irányzatai. A természetes vizeken való időtöltés, sportolás, túrázás töretlen népszerűségnek örvend, emellett évről évre emelkedik a kerékpározás különböző válfajainak művelői tábora.

Általában egy gyorsaságcentrikus kajak-kenu, evezős hajó magabiztos, önálló, élvezhető szinten történő elsajátításához, hónapokra, évekre van szükség, továbbá sok ember számára gátat okoz, hogy ezekben a hajótípusokban nagy szerep jut a felső testre, a karok erejére, ami távol tartja ezeket az egyébként potenciális érdeklődőket, ezektől a vízi sportoktól.

A világ több pontján elindult az utóbbi években egy fejlesztési hullám, mely célja, az eddigi főleg csak a strandokon ismert , inkább napozásra, fürdőzésre szolgáló vizibiciklik mellé, olyan sebesség orientált vízi járművek kifejlesztése, melyek továbbra is kizárólag emberi erővel hajtottak, stabilak, biztonságosak, és könnyen kezelhetőek, használatuk hamar elsajátítható.

Kézenfekvő megoldás volt, hogy ezek általában katamarán testre szerelt, fotel vagy nyereg üléses kerékpár meghajtással egyező meghajtó mechanikával felszerelt vízibiciklik lettek. Az ilyen fejlesztéseknek évek óta rendeznek rövid és hosszú távú versenyeket, melyeken főleg tengerészeti, műszaki egyetemek hallgatói állnak rajthoz.

Magyarország természetes vízi adottságai nagyon sok városunkban, településünkön, vagy azok közelében teszi, teheti lehetővé a különböző vízi sportok űzését. Véleményünk szerint, a viszonylag nagyszámú vízi sportoló mellett van egy olyan „kiaknázatlan” réteg, aki szívesen sportolna, túrázna vizeinken, de a felsőtestre koncentráló mozgások nem vonzóak a számukra. A világ különböző pontjain történő fejlesztések, és véleményünk alapján lenne kereslet egy olyan stabil, biztonságos könnyen kezelhető vízi járműre, mely akár csak láb, vagy láb-kar hajtással a kajakok, kenuk sebességét megközelítve, megelőzve a montain bike elnevezés mintájára a water bike névre hallgatna és egy újfajta vízi sporteszközzel szélesedne, színesedne ez a paletta.

A Merkapt SE Water Bike szakosztálya az első ilyen úttörő jellegű próbálkozás Magyarországon, de talán túlzás nélkül állíthatjuk, hogy mint verseny és túra szakosztály, a térségben a világon is az elsők közé számíthat. Célunk a minél jobb, gyorsabb, komfortosabb eszközök felkutatása, elterjesztése Magyarországon, hozzájárulni, hogy egyre többen ismerjék fel ebben az új sportágban rejlő lehetőségeket, kipróbálják, és használják a mindennapi sport terén.

Szakosztályunk mind a versenyzést, mind a túrázás, wellnesz, fitnesz, rekreációs, hobby jelleget támogatja.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!