A sportágak „királynője”

A sportágak között az egyik sztár, változatos versenyszámok, amelyek között mindenki megtalálja a számára alkalmasat. Egy sportág, amelyet alapozóként is fel lehet fogni, hiszen minden más sportban is felhasználhatóak az elemek, de egy örök szerelem is válhat belőle. Az utánpótlásra mindig szükség van, így ha a gyerek fáradhatatlanul sokat szaladgál, esetleg szöcskéket megszégyenítő ugrásokat produkál, ne is próbáld megváltoztatni, inkább irányítsd az atlétika felé.

Talán lassan hagyománnyá válik a magyarok állandó bravúros szereplése az atlétika versenyeken, akár világbajnokságról, akár az olimpiai játékokról van szó. Az atlétikán belül öt szakágat csoportosíthatunk: futás, gyaloglás, ugrás, dobás, többpróbázás. Ezeken belül pedig még számos alcsoporttal kell számolnunk, így mindenki számítson egy új kedvenc versenyszám felbukkanására.

Csiszár Gábor a Postás Sport Egyesület atlétika szakosztályvezetője adott választ a felmerülő kérdéseinkkel kapcsolatban, így megtudhatjuk, kik és hány éves kortól vághatnak bele az atlétikába, milyen pozitív hatásai vannak a sportágnak, illetve mennyi munka, erőbefektetés szükséges, hogy sikereket érjen el a sportoló.

„5-6 éves kortól már biztosan el lehet kezdeni, ha sikerül olyan szakosztályt találni, ahol van ilyen fiatal csoport. Minden gyermeknek ajánlott az atlétika, mivel alapsportág ezért bármilyen más sportágnak is jó előkészítése lehet. Az atlétika sokrétűsége miatt szinte minden alkatú gyermek megtalálhatja a számára kedvező szakágat. A teljes emberi testet karban lehet vele tartani, mint a váz rendszert, mint a keringésre egyaránt jó hatással lehet. Tudatos, szakszerű edzésekkel szerteágazóan lehet a különböző paramétereket fejleszteni (izomzat, erő, koordináció, ízületi mozgékonyság, testtartás, állóképesség, gyorsaság, stb.).”

Gábor két jó hírrel is szolgál azok számára, akik erősen fontolgatják az atlétika elkezdését: „Azt gondolom, különböző erőbefektetéssel lehet elérni sikereket, ami sok mindentől függhet. Az életkor erősen befolyásolhatja a sikereket. Fiatalabb korban az akcelerált, tehetséges gyermekek könnyen érhetnek el sikereket, később az elvégzett minőségi és mennyiségi edzésmunka fog jobban dominálni. Alapvetően nem tartozik a költséges sportágak közé. Elkezdéséhez egy normál alap sportcipő szükséges és egy akár testnevelés órán használt sport ruházat. A sportágak között is az olcsóbb tagdíjak jellemzőek a sportágra.”

Nyúlcipőt felhúzni, indulás a szabadba, hátha a következő világbajnok rejlik a csemetében!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!