A vízibalett titkai

Te is mindig csodálva nézted a vízből pontosan egyszerre kiemelkedő lábakat, kezeket, hosszú percek után megjelenő, fáradtságtól vagy erőlködéstől mentes mosolygó fejeket? Tűnődtél azon, hogy lehet az, hogy a szinkronúszóknak mindig tökéletes marad a hajuk és a sminkjük, miközben neked minden erőfeszítésed ellenére abban a pillanatban szétesik a jól megkomponált hajad, ahogy kilépsz az utcára? Ha igen a válasz, jó hírem van: most megtudhatsz minden titkot, amit tudni akartál a szinkronúszásról.

A szinkronúszásban négy versenyprogram létezik: egyéni, páros, csapat- és szabadkombinációs kűrgyakorlat, melyekből az olimpián kettő szerepel: páros és csapat. Habár hivatalosan igazi női sportnak tartják, már fiúk is ugyanolyan bátorsággal vághatnak bele a sportág gyakorlásába, mint a lányok, hiszen már vegyes páros is létezik, amikor egy fiú és egy lány mutatnak be gyakorlatot.

Felföldiné Rozsovits Erika, a Szinkronúszó Szövetség tagja számolt be nekünk arról, mi az, ami elengedhetetlen egy szinkronúszó számára, milyen felszerelés szükséges a sportág gyakorlásához és eleinte mennyi időt vesznek igénybe az edzések.

„Nem szoktuk korhoz kötni, hogy mikortól ajánlott elkezdeni a szinkronúszást. Az a fontos, hogy aki ide jön rendelkezzen egy biztos úszástudással. Eleinte még nem kell nagy kiadásokkal számolni, egy alapfelszerelés elegendő, ami fürdőruhából, úszósapkából, orrcsipeszből, úszószemüvegből, papucsból és törölközőből áll. Később szükséges a versenyfürdőruha, ami már drágább. Kezdetben hétköznaponként 2 órás, hétvégenként pedig 3 órás edzés ajánlott.”

Mely készségeket javítja a szinkronúszás? Az állóképesség, a mozgáskoordináció, a hajlékonyság mellett hozzájárul a koncentrációs képességek fejlesztéséhez, nem is beszélve a dinamizmus és művészi érzékek elsajátításáról.

Következzenek a titkok:
Mitől marad olyan szép a hajuk? A válasz egyszerű, mégse gondolnánk soha: zselatintól. Bevizezik, kifésülik, majd kontyba fogják, hullámcsattal és hajhálóval rögzítik a hajukat, végül vizet melegítenek, elkeverik a zselatinport, és egy ecset segítségével bevonják az egészet – éppen úgy, ahogyan a nagyi szokta otthon a gyümölcstortát.

Úszószemüveg nélkül, hibátlan sminkben, hogyan? Ha már kész a tökéletes haj, nem lehet elrontani az összképet úszószemüveggel! Helyette nagyon hangsúlyos vízálló sminkkel teszik még látványosabbá a megjelenésüket. Hogyan kerülik el a klórtól vörös szemeket? Kontaktlencsét használnak, még akkor is ha nem rossz a látásuk, hogy védjék a szemüket.

Hogyan hallják a zenét, ha te még a bombariadót se vennéd észre úszás közben? Víz alatti hangszórók segítségével. Edzésen pedig gyakori, hogy az edző egy fém tárgy segítségével jelzi a fém lépcsőn az ütemet, ami jól hallható a víz alatt.

Meddig bírják ki a víz alatt a szinkronúszók? Vagy ők kopoltyúval születtek? Általában mozdulatlanul 3-4 percig is a víz alatt tudnak lenni levegővétel nélkül. Mozgás közben pedig sok-sok gyakorlással egy percig is vissza tudják tartani a lélegzetüket.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!