Ahol nem számítanak az adottságok: korfball az egyenlő esélyekért

Fotó: Papp Flóra

A legtöbb sportág speciális testi adottságokat és egyfajta alaptehetséget kíván. A Magyarországon is egyre nagyobb teret hódító korfball viszont csakis a fejleszthető képességekre koncentrál. Ezért bárki űzheti nemtől, kortól és fizikumtól függetlenül – egyszerre, egy csapatban. Nagy Bandor korfballedző, a sportág egyik hazai nagykövete csupa érdekességet mesélt nekünk erről az egyedi mozgásformáról, ami tényleg mindenkié.

Miben más a korfball, mint a többi sportág?

Egyrészt abban, hogy vegyes csapatok vannak: fiúk és lányok együtt játszanak. Nagyon az összjátékra épít, nincs labdavezetés, vagyis nem egyedül oldod meg a helyzeteket. Nincs durvulás, hanem a csapat és az észjáték segít abban, hogy sikeres legyél. Fontos még, hogy ez a játék az esélyegyenlőségre épít.

Ez mit jelent?

Egy holland testnevelőtanár, Nico Broekhuysen találta ki. Az volt célja, hogy a játékosok alapadottságait (pl. nem, magasság, testi erő) kiegyenlítse, amennyire csak lehet. Arra koncentrált, ami fejleszthető. A korfballban a fedett dobás például azt jelenti, hogy ha a védő kartávolságon belül van a támadóhoz képest, akkor a támadó nem dobhat rá. Mindegy, milyen magas vagy: ha elég közel maradsz az emberedhez, akkor le tudod védeni. Fedett helyzetben tudod tartani az ellenfeledet, szóval levédenéd akár Shaquille O’Neillt is. 

Mennyire népszerű a korfball Magyarországon?

Nem mi folyunk a csapból, de egyre népszerűbbek vagyunk. Most már az utánpótlás-bajnokságunkban is két osztályunk van. Egyre több csapat alakul, és egyre több iskola kapcsolódik be. Sőt: vannak városok, pl. Dunakeszi, ahol az általános iskolai testnevelés-oktatásnak is része lett a korfball. 

Rendeztek versenyeket is?

Van magyar bajnokság U11-től felfelé mindenféle korcsoportban, és NB1-es, illetve NB2-es csapatok. Idén Eb-t rendeztünk Dunakeszin, a válogatott pedig részt szokott venni a vb-n.

Fotó: Papp Flóra

A magyarok hol helyezkednek el a nemzetközi mezőnyben?

Azt mondanám, hogy a közvetlen élmezőny utáni csoportnak mi vagyunk az egyik legerősebbjei. Eb hetedik helyezésünk van, illetve negyedik hely a bajnokcsapatok Európa Kupáján, de negyedikek lettünk U19-ben is. Ezeken túl a beach korfballban Eb ezüst- és bronzérmünk is van.

Kiknek ajánlanád leginkább ezt sportágat? Milyen készségeket fejleszt?

Azoknak ajánlom, akik olyan sportot keresnek, ahol az ész a döntő, nem a másik lenyomása. Emellett viszont nagyon intenzív játék, csak épp nem a fizikai erő dominál.

Iskoláknak feltétlenül javaslom, mert remekül fejleszti az együttműködési készséget a gyerekek között. Továbbmegyek: akár gyermekotthonoknak is. Sokáig önkénteskedtem otthonokban korfballedzőként, és rengeteget el lehet érni a gyerekekkel. Olyanokkal, akikre egyébként szinte egyáltalán nem jellemző az együttműködés, hiszen sokkal inkább túlélésre rendezkedtek be.

Fogyatékkal élő gyermekekre specializálódott sulikban is tartunk korfballedzésket, és nagyon klassz eredményeink vannak. Élvezik a gyerekek és sikerélményük van. 

Családoknak is szuper sportág. Főleg, ha szeretnének együtt játszani a szülők és a gyerekek. Sok csapatsport ezt nem teszi ezt lehetővé, mert a fizikai adottságok hátrányt és előnyt is jelenthetnek. Nálunk viszont nincs fizikai kontakt, ezért ezek nem számítanak, így sokkal kevésbé sérülésveszélyes, mint más csapatsportok. Dunakeszin sok edzésre lejárnak a szülők is: együtt játszanak a gyerekekkel, és nagyon jól érzik magukat. 

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!