Álljon meg a díszmenet: mazsorett a Nagy Sportágválasztón

Nem lehet nem odafigyelni, ha egy mazsorettcsoport nagy zenebonával elmasírozik az ember mellett. A sportág lényege éppen ez: felvezetni egy zenekart a lehető leglátványosabban. A Nagy Sportágválasztón ezúttal is sok csillogó szemű gyerek próbált zsonglőrködni a bűvös mazsorettbottal. Hogy milyen sikerrel, arról Kovács Szandra sportági képviselőt kérdeztük.

Mit érdemes tudnia a mazsorettről annak, aki most ismerkedik a sportággal?

Kevesen tudják a mazsorettről, pedig érdekes tény, hogy férfiak találták fel, és űzték ezt a mozgásformát a 70-es években Amerikában. Akkoriban a mazsorettbot sokkal súlyosabb és nagyobb volt: tömör fémből készült, két nehéz gumidarabbal a végén. Így aztán a nők nem bírták el, sőt: még a férfiak is szépen kiizmosodtak tőle.

Mi volt a mazsorett eredeti célja?

Az, ami ma is: a zenekarok felvonultatása egy díszmenetben. Csillogó, gyönyörű egyenruhában, egymással összehangoltan menetelünk, csizmában, a kezünkben mazsorettbottal, amivel látványos bravúrokat mutatunk be. Szép magasra emelt térdekkel, kihúzva magunkat, a mosolyunkkal elbűvölve a közönséget. Ennyi a dolgunk. Röviden: ez egyfajta művészi zsonglőrködés tánccal keverve, amire csak azt tudja mondani az ember, hogy hűha!

Kiknek ajánlanád a mazsorettet?

Mindenkinek, akár minden életkorban. Én például 3 évesen kezdtem, és még ma is csinálom, most vagyok 22. De az edzőm már betöltötte a 60-at, és a mai napig aktív.

Hogy néznek ki az edzéseitek?

Az alap a kicsiknél, a kezdőknél a heti minimum kétszeri, átlagosan másfél órás edzés. Ez többek között gimnasztikából áll, illetve az erőnlét fejlesztéséből. Emellett meg kell tanulni és finomítani a mazsorettbot használatát, illetve összehangolni a láb- és a kéztechnikát. Az is nagyon fontos, hogy hamar megtanuljanak a gyerekek együtt, egy csapatként működni.

Milyen képességeket fejleszt leginkább ez a sportág?

Főként a koordinációt, a koncentrációs képességet fejleszti. Emellett pedig fegyelmet is tanulnak a gyerekek, ami nagyon fontos, hiszen ha nem megfelelően használják, akkor a bot akár kisebb baleseteket is okozhat: nekem például tört már el az ujjam miatta.

Mennyire élénk a mazsorettélet Magyarországon, vannak versenyek?

Havonta átlagosan két versenyt rendeznek, júniussal bezárólag, éppen most zajlik az országos bajnokság.

Nemzetközi szinten mennyire szerepelnek jól a magyarok?

Jelenleg a középkategóriában vagyunk, hála annak, hogy egyre többen érdeklődnek a sportágunk iránt. De még mindig nem eléggé elismert.

Mik a tapasztalataitok itt, a Sportágválasztón? Sokan érdeklődnek?

Igen, idén többen, mint tavaly. Most sok apuka és anyuka is kipróbálta a mazsorettet a gyerekek mellett. Nagyon jellemző, hogy az érdeklődő gyerekek végül kikötnek egy egyesületnél, de ez nagyban függ nemcsak a gyerek, hanem a szülő elkötelezettségétől is. Voltak korábban egyébként olyanok is, akikkel később versenyen találkoztunk.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!