Amerikai kedvenc már Magyarországon is!

Egy rendkívül kemény, sokszor durvának látszó játék, amely a sport összes erényét magába foglalja: gyors futások, kitartás, taktikai fegyelem, nyers erő, pontos dobások, ütközések. Mindezek egyetlen célt szolgálnak: eljuttatni a labdát az ellenfél célterületére. Mi ez a sport? Amerikai foci!

Habár az avatatlan szemnek először bonyolultnak tűnhet, itt is az a cél, mint bármelyik másik sportágban; az ellenfélnél több pont szerzése, a labda eljuttatásával az ellenfél célterületére.

Mielőtt rögtön a közepébe ugranánk, először legyünk tisztában a játék menetével és némi szakkifejezéssel, ami szükséges lehet a sportág megértéséhez.

(forrás:zoom.hu)

AMERIKAI FOCI 1×1

A sport angol alapokon nyugszik, ezért ne lepődjünk meg, ha olyan mértékegységekkel találkozunk, mint a yard. A pálya mérete, hasonló egy labdarúgó pályához; 120 yard, azaz 110 méter. A pálya hosszabbik határvonalát, megszokott módon oldalvonalnak, a rövidebbiket pedig alapvonalnak hívják.  A játék a középső 100 yardon zajlik, a két végén egy-egy 10 yard hosszúságú célterület található, erre a területre kell eljuttatni az ellenfél labdáját, a pontszerzés érdekében. A játékot két, 11 főből álló csapat játssza, a csapatok pedig három egységből tevődnek össze; a támadók, védők és a speciális csapatrész.

(forrás:index.hu)

Horváth Péter, a Magyar Amerikai Futball Szövetség elnöke bővebben mesélt a sportágról; hogy kinek, mikor és miért érdemes elkezdeni és mivel szükséges számolni, ha a gyermek beleszeret a foci amerikai testvérébe.

„Mindenkinek tudjuk ajánlani, a legkisebbektől a legnagyobb jelentkezőig. Minden testtípusnak meg lehet találni a maga pozícióját a sportágban. A vékony srácok cornerback-ek lesznek, vagy elkapók, az alacsony, de agilis játékosok futók lesznek, míg a nagyobb darab srácok falemberek. Amerikai Focit bármelyik korosztály kipróbálhatja, van, aki 30-as éveiben kezdi, van, aki 8 évesen. 3 amerikai foci edzés, és pár konditermi edzés lenne a tökéletes, hogy a játékosok kellő mértékben fejlődjenek.”

A  említett két szakkifejezés, egy-egy védekező pozícióra utalnak.

Azonban számolni kell bizonyos költségekkel, amelyek a sportág alapvető kellékei. „Egy felszerelés sisakból, vállvédőből, cipőből, protektoros nadrágból, és egy kesztyűből áll. Nagyjából 100.000 Ft-tal lehet számolni egy teljes felszerelésnél ez teljesen alapot jelent, ez elmehet akár 2-300000 Ft-ig is. Egy havi tagdíj nagyjából 10.000 Ft, de ezt csapata válogatja.”

(forrás: amerikaifootball.com)

Ám a kiadások és a rémület után egy olyan játékosra találhatunk a gyerekekben, amely nem biztos megjelent volna, egy másik sportág űzésén belül. Hiszen ez a sport valóban megtanítja az embert küzdeni az áhított célért, és ki az, aki erre ne vágyna?

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!