Az egészséged érdekében, mi a teendő télen?

Közeleg a tél. Hiába a réteges öltözködés, a rengeteg takaró, forró csokik liter számra, ha emellett nem fordítasz nagyobb figyelmet az immunrendszeredre. Ahhoz, hogy a hideg végeztével, te büszkén elmondhasd magadról, betegség nélkül megúsztad, a listánk minden pontját ajánlott követni és a szervezeted meg fogja hálálni.

Papírzsebkendő hegyek, piros orrok, fájó torkok, megállíthatatlan köhögés, napokig tehetetlenül ágyban fekvés. Habár, mi is szeretünk az ágyban lebzselni, ne ezt a módhát választd a pihenésnek. Sokan azt hiszik, a megfázás és a vírus, kötelező velejárója a hidegnek. Ajánlott ilyenkor, jobban odafigyelni magadra, ezzel könnyen elkerülheted a beteg napokat.

A kiegyensúlyozott táplálkozás mindennek az alapja.

Mindig érdemes odafigyelni erre, azonban téli szezonban, nincs akkor motiváció a rendszeres, egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra, mint a melegebb, kevesebb ruhás időszakokban. Eltekintve ettől is fontos, hogy a szervezeted megkapja a megfelelő tápanyagokat, hogy tudjon miből gazdálkodni, energiát nyerni. Minden héten gondoskodj a fehérje, (húsételek, tejtermékek például), szénhidrát, (teljeskiőrlésű gabonatermékek), valamint a zsiradék egyensúlyáról az étkezésedben.   Emellett elengedhetetlen a zöldség, gyümölcs bevitel, hiszen rengeteg vitamint tartalmaznak.

Hidratáció, hidratáció, hidratáció, nem győzzük elégszer mondani!

Gyakran hajlamosak vagyunk elfeledkezni az elegendő folyadék fogyasztásáról. A víz mellett, ajánlott ebben az időszakban, – kicsiknek a forrócsoki, nagyoknak a forraltbor mellett – a teák, ezen belül is a gyógyteák fogyasztása, mint a bodza. csipkebogyó, citromfű és borsmentatea. Ezeket jó, ha cukor helyett mézzel ízesíted, ezzel még jobban felturbózod a szervezeted, mivel a méz gazdag ásványi anyagokban, aminosavakban, nyomelemekben, vitaminokban.

Mozgás, hogy tavasszal is kirobbanó formában legyünk.

Hiába a hideg, a mozgás mindig fontos. Akár sétáról, futásról, hó és jég esetén korcsolyázásról, szánkózásról, esetleg síelésről van szó, a tested örömmel fogja fogadni. A mozgás és a friss levegő hatására élénkül vérkeringésünk, szervezetünk oxigénfelvevő képessége nő és ellenállóbbak leszünk a betegségekkel szemben.

Mindenki kedvence: sok-sok alvás.

Ha pedig kimozogtad magad, meg volt az esti tea, az egészséges vacsora, menj el aludni korábban, mint általában. Alvás közben kipihened az aznapi fáradalmakat, másnap kitörő energiával indíthatod a napot.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!