Csináld jobban, mint Bruce Lee!

De mit? Nos, egy olyan különleges harcművészeti sportágat, ami már több száz évvel ezelőtt létezett, aminek azon kívül, hogy a nevét egy lányról kapta – akinek a neve, ezáltal a sportág neve is egyet jelent a gyönyörű tavasszal – még annyiban is köze van a lányokhoz, hogy egy apácanő hozta valójában létre, aki nem várt el emberfeletti képességeket a tanítványoktól, sem fizikai erőt vagy extrém hajlékonyságot. Csak egy dolgot, mindennek a mozgatórugóját; a kitartást. A sport nem más, mint a Leung Ting Wing Tsun. A cikket nem ér tovább olvasni addig, ameddig nem sikerül a sport nevét helyesen kimondani!

Ahhoz, hogy megfelelően megismerhessük ezt a különleges sportot, Kerekes Csabát, a Magyar Muaythai Országos Szövetség hatos mesterfokozatú edzőjét hívtuk segítségül, aki a sportról, a sportág pozitív hatásairól és többek között arról számolt be nekünk, hogy kinek ajánlott a kung-fu ezen válfaja.

„A sport hatékonysága abban rejlik, hogy az apácanő a technikák kidolgozásakor figyelembe vette a matematika és a fizika törvényeit, az emberi anatómiát és a puszta fizikai erő helyett az értelemre, a gondolkodásra, gyorsaságra, könnyedségre helyezte a hangsúlyt. A Wing Tsun oktatása kínai hagyomány szerint csak családon belül történhetett, apáról-fiúra szállt a tudás, egészen a hetvenes évekig, amikor Yip Man nagymester elkezdte nyilvánosan is tanítani. Az ő tanítványa volt Bruce Lee, aki világhírűvé tette ezt a stílust. Az öreg mester legutolsó és legképzettebb tanítványát Dr. Leung Tinget nevezte ki örökösének, aki a mai napig az eredeti kínai Wing Tsun kung-fu nagymestere. Gyakorlása, önvédelmi értéke mellett nagyon jó hatással van az élet egyéb területeire is. Edzés közben az ember kikapcsolódik a munkájából, elfelejti minden búját-baját, szinte megszűnik a külvilág, és a legtöbbet próbálja magából kihozni. Eközben kipiheni a napközben kapott igénybevételeket, legyen az fizikai vagy szellemi. Nemcsak az ülőmunka okozta helytelen testtartás javítható vagy mozgáshiány pótolható, hanem aki egész nap fáradságos munkát végez, az is kikapcsolódásra lelhet, hiszen olyan izomrészeket is megmozgat, amelyeket a mindennapi munkában nem használunk, a jó erőnlét és egészség szempontjából azonban fontos, hogy ezeket az izomcsoportokat is fejlesszük, karbantartsuk.”

A spotág előnyös, mind a felnőtteknek, mind a gyerekeknek:„A felnőtt emberek munkateljesítményük, lelki egyensúlyuk szempontjából is, sokkal jobban tűrik a megfeszített munkatempót, ezáltal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek a munkahelyen és a családi életben is. A gyermekek személyiségfejlődésére van jó hatással, határozottabbak, mégis fegyelmezettebbek lesznek, koncentrációjuk és teljesítőképességük otthon és az iskolában is javul.”

Ha felkeltette a figyelmed, Bruce Lee és az FBI-osok sportága, jó hírünk van, hiszen Magyarországon minden nagyobb városban, Budapesten pedig már 10 helyen is tanulható a Wing Tsun kung-fu!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!