Egy jobb gyerekkorért

Nincs rendben valami! Hiába vannak jó ötletek, alternatív megoldások arra, hogy a család együtt mulasson, ha a gyerek mindent rögtön elutasít. Pedig, Te mindent megteszel, valami mégis tehetetlenné tesz. Mégpedig az internet. Ameddig régen, a gyerekkor egyet jelentett az önfeledt időtöltéssel a szabadban, a szaladgálással, fogócskával-bújócskával, a nap végén a rengeteg koszos ruhával. Ma? Ma se szaladgálás, a koszos ruháknak nyoma sincs. Mit tegyünk ez ellen?

„Szerencsére” a problémával nem vagy egyedül. Néhány szülőtársnak, már meg kellett birkóznia a problémával, így a következő tippeket, tanácsokat tőlük olvashatjátok.

Tipp 1: Tudd, hogy Te vagy a főnök!

A gyerkőc csak akkor férhet hozzá az internethez, ha Te hagyod neki. Rajtad áll, hogy mikor és mennyi időt adsz nekik a gép előtt. Szabályozd, hogy mennyi időt tölthetnek az okos kütyükkel. Ezt mindig annak függvényében állapítsd meg, hogy mennyi idősek a gyerekek. Egy amerikai gyermekkórház kutatása szerint nem kevesebb, mint 18 hónapig minden baba számára tilos a vibráló képernyő nézése. Televízió, számítógép, telefon? Nem, nem, nem!

Kivétel, ami erősíti a szabályt: Az a pár perc, ameddig Nagyikával megbeszéljük videóhívásban, hogy mikor látogassa meg az unokát!

Ezután, 5 éves korig ez az idő ne haladja meg az egy órát, és hiába változnak ezután nagyfiúkká, nagylányokká, ezután is a Te kezedben van az irányítás, mindig figyelj oda, hogy ez ne menjen másnak a rovására, például a szabadban töltött idő vagy az alvás.

Tipp 2: Legyél Te magad a példakép!

A gyermekednél példakövetőbb emberrel soha nem fogsz találkozni. Számára Te vagy a minta, így az, hogy a pici mihez nyúl elsőként szabadidejében, tükrözi, hogy Te magad milyen szokásokkal rendelkezel. Ne csak a kicsiért, hanem magadért is; olvass! Nem beszélve arról, hogy a gyerek agyi fejlődésére számos hatása van a színes könyvek nézegetésének, később olvasásának.

Tipp 3: Mutasd meg, mit hagynak ki a netezéssel!

Az örökös tiltás csak veszekedéshez vezet. Ahelyett, hogy csak elzárod a mérgező eszközöket, magyarázd el, milyen káros hatása van az állandó internetezésnek, később beszélj velük a világ ezen részének veszélyeiről. Ezután mindig ajánlj alternatívát, ami izgalmasabb lehet, mint egésznap a szobában ücsörögni. Egy-egy érdekes, közös kirándulás, városon kívül vagy azon belül is rengeteg érdekességet rejthet magában. Ha pedig végképp a közelben szeretnétek maradni, válasszatok egy csendes helyet, vigyetek magatokkal pokrócot, színezőt, könyvet, a nap végén garantáltan élményekkel gazdagodva tér haza a család.

Láthatod, a helyzet nem lehetetlen, kell hozzá egy kis furfangosság, egy csipetnyi kreativitás és mindenki számára nagyobb élmény lesz a gyerekkor.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!