Fekvőtámasz újratöltve: mert a kezed mindig kéznél van

A fitneszipar egyik új edzésmódszert termeli ki a másik után futószalagon – sokszor a nevüket is kihívás követni, nemhogy elmélyülni a gyakorlásukban. Mégis akadnak olyan jolly joker gyakorlatok, amiket egyetlen trendhullám sem képes elsodorni. Ilyen a jó öreg fekvőtámasz, ami sok-sok éve masszívan tartja magát, cseppet sem veszítve a népszerűségéből. Ez nem véletlen, úgyhogy most mi is beállunk a dicsőítők sorába, aztán nyomunk pár fekvőtámaszt levezetésképpen.

Csak te kellesz hozzá

 Egyszerűbb nem is lehetne: nincs szükséged se edzőterem bérletre, se spéci sporteszközre, se sok helyre, de még több óra szabadidőre sem. Csakis a két kezedre és persze egy minimális elszántságra, hiszen kicsiben is el lehet kezdeni. Így aztán a kifogásokat is nagyítóval kell keresni, ha fekvőtámaszozásra adod a fejed. Kényelmesek és elfoglaltak előnyben!

 

Sok legyet egy csapásra

A fekvőtámasz az egyik leghatékonyabb szabad testsúlyos gyakorlat, és nem a levegőbe beszélünk. Igazi, sok az egyben svájci bicska: egyszerre erősíti a mell-, hát- és karizmaidat, de ha jól csinálod, akkor a csípő, a fenék és a láb sem lazsál, hanem szépen formálódik. Bónuszként ráadásul a fekvőtámasz szuper törzserősítő gyakorlat, amivel javíthatod a tartásodat, és elejét veheted a hát- és derékfájdalmaknak.

 

Csáó, unalom!

Csinálhatod szélesen, szűken, gyémánttartásban, tapsolással megspékelve, egy kézzel, a lábadat egy padra támasztva, fitballon, az ütemet váltogatva… és akkor csak pár verziót említettünk random. Cifrázd a kedvednek és a céljaidnak megfelelően, így nem csak eredményesebb és pörgősebb lesz az edzés, de a monotonitástól sem fogsz becsavarodni!

 

Így csináld, hogy jó legyen

Amilyen hatékony a fekvőtámasz, olyan macerás ráérezni a helyes végrehajtásra. De reméljük, a fentiek meggyőztek róla, hogy bőven megéri belefeccölni némi energiát.

Akkor végzed helyesen, ha nem lóg hanyagul sem a hasad, sem a csípőd. De vigyázat: a csípőd túl magasra se emelkedjen, ne pucsíts! A jelszavak: vállszéles kéztartás, egyenes törzs és derék. A fejed lógatása szintén nem jó ötlet, bár azt az illúziót kelti, hogy úgy könnyebb a gyakorlat. Ha tényleg könnyítened kell kicsit a terhelésen, mert nem vagy még elég erős, akkor állj kicsit terpeszbe a lábaddal, vagy tedd le a térded a talajra.

Az alapjáraton vállszéles kéztartást challenge-elheted, attól függően, hogy mi a célod. Szélesebb kéztámaszban jobban erősödik a mellizom, szűkebb támasznál pedig a tricepszé a főszerep. Mindkettőre vonatkozik viszont, hogy karhajlításnál lélegezz be, és karnyújtásnál fújd ki a levegőt. Apropó, karnyújtás: teljesen sose nyújtsd ki a karodat, az ízületeid védelme érdekében. Lefelé menet ellenben ne spórolj az energiával: minél lejjebb engeded magad, annál parádésabb forma lesz a jutalmad – feltéve persze, hogy rendszeresen nekiveselkedsz a fekvőtámaszozásnak.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!