Iskolaidőben is egészségesen!

A gyümölcsökkel teli nyári szünet után elkezdődött az iskola, ami a szülőkben és gyerekekben is vegyes érzelmeket ébreszt, sok új kérdés merülhet fel a fejekben. A szülők egyik legnagyobb aggodalma, hogy étkezzen úgy a gyerek, hogy az szerethető mégis egészséges legyen. Íme, néhány tipp, amivel könnyebben kaphatunk választ a felmerülő kérdésekre.

A Magyar Dietetikusok Országos szövetsége már évekkel ezelőtt indított egy nemzetközi alapokon nyugvó kampányt, aminek célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekelhízás fontosságára, hiszen már ebben a korban is, minden ötödik gyereknél megfigyelhető ez a káros jelenség, amely a későbbiekben rémes egészégi állapothoz vezethet.

A nyári szabadság alatt a szülő figyelemmel kísérheti csemetéje étkezési szokásait, azonban a kötelesség kezdetével, akár 3-4 étkezés is az iskolában zajlik. Ebben az időszakban is nagyon fontos, hogy az uzsonnásdobozban olyan elemózsiát találjon az iskolás, amely kedvére is való és egészséges is. Amit azonban nem szabad elfelejteni, a fejlődő szervet számára, még fontosabb, a napi öt étkezés.

Napindító reggeli segíti a délelőtti tanulási teljesítményt, valamint megakadályozza a vércukorszintük leesését. A napi öt étkezés első eleme ideális esetben tartalmazzon fehérjét; tejterméket, pékárut, valamint elengedhetetlen a folyadékbevitel.

Mikor a tízóraira és uzsonnára kerül a sor lehetőség szerint mindig változatosságra kell törekedni. A gyerekek kedvét az ötletesen tálalt harapnivalók, vidám szalvétákba csomagolva is meghozhatja. A mókás falatok közé rejthetünk valamilyen felvágottat, sajtot, természetesen gyümölcsöt – zöldséget, esetleg egy apró csokit, nassolni valót, ami ad nekik egy kis plusz energiát az ebéd eljöveteléig.

Vacsora alkalmával, a nap lezárásaként érdemes lehet megteremteni egyfajta rituálét, amikor kicsi és nagy egyaránt leül az asztalhoz, ez lehetőséget ad a napi élmények beszámolására.

Az ennivaló mellé mindig kerüljön innivaló – akár kettő is: gyümölcslé és víz – hiszen megfelelő mennyiségű folyadék bevitele a közérzetükre és a tanulmányi teljesítményükre is pozitív hatással van. Azokon a napokon, amikor testnevelés, vagy edzés van, vagy különóra miatt később ér haza, kifejezetten fontos odafigyelni a megfelelő mennyiségű folyadék csomagolására, hiszen ilyenkor megnövekedik a folyadékigény.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!