Játék, szett, meccs!

Az egyéni sportágak többségénél nem beszélhetünk klasszikus hazai pályáról, így van ez a teniszezők esetében is, akik járják a világot, tornáról tornára, kupáról kupára és kevésszer adatik meg Nekik, hogy saját honfitársaik előtt játszhassanak. Mi most mégis hazai terepre, a Nagy Sportágválasztó rendezvény székhelyére, a Merkapt Sportközpontba látogattunk, hogy bemutassuk azt a mozgásformát, mely világszerte óriási népszerűségnek örvend.

Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic, Serena Williams, Simona Halep, Marija Sarapova. Ismerősen csenghetnek ezek a klasszis nevek azok körében, akik kicsit is figyelemmel követik a teniszvilág történéseit. Hogy magyar területre is kalandozzunk, az elmúlt években Babos Tímea és Fucsovics Márton azok, akik hírét viszik országunk teniszének a világ legkülönbözőbb pontjaira.

A feltörekvő fiatal tehetségekből vagy akár azokból a gyermekekből is válhat a későbbiekben magas szinten teljesíteni képes teniszező, akik a Budapesti Nagy Sportágválasztó májusi vagy szeptemberi eseménye folyamán ismerkednek meg a sportággal. Most Blaskó Gergely, a Merkapt SE tenisz edzője kalauzol el bennünket a tenisz világába, hogy egyelőre elméleti síkon kerüljünk képbe a mozgásforma alapjaival.

„A teniszoktatást véleményem szerint 6 – 8 éves kor között a legoptimálisabb elkezdeni, amikor már kialakultak az alapvető mozgással  kapcsolatos képességek például a mozgás koordináció, illetve nagyon fontos a koncentráció képesség megléte is. Ez azért lényeges, hogy a gyermek képes legyen koncentrálni egy edzésen legalább 30 – 35 percet.

 

Tapasztalataim alapján minden kezdő gyermekkel “játékosan” érdemes foglalkozni, nem pedig “száraz” teniszt kell oktatni nekik. Így sokszor játéknak fogják fel a tanulást és kellően tudnak koncentrálni az edzés fontos technikai részein. A motiváció fenntartására is nagy hangsúlyt érdemes fektetni, olyan játékokkal, amik ezt elősegítik. Ezeket a szempontokat szem előtt tartva én minden 6 – 12 éves kezdő teniszező gyermek számára a csoportos foglalkozást ajánlom, amit kortól és tudástól függően kell kezelni. Kezdetben 6 – 8 fős csoportokat kell kialakítani, majd a tudástól függően csökkenteni a létszámot. Nálunk a Merkapt Sportközpontban több tudásszintű csoport van, így a gyermekeket ehhez mérten folyamatosan tudjuk beosztani. Azoknak a gyermekeknek, akik gyors ütemben fejlődnek és kellően motiváltak, idővel egyénileg vagy maximum kis létszámú csoportban ajánlott edzeni, párhuzamosan a nagyobb csoportos edzéssel, ahol például a „meccsrutin” kialakítása miatt is fontos, hogy részt vegyenek. Véleményem szerint minden gyermeknél a legfontosabb a tenisz sport  megszerettetése, a kellő motiváció kialakítása, hogy szeressen teniszezni. Ha ez megvan, onnan a legnehezebben fejlődő gyermeknél is kellő kitartással, elérhető az “áttörés”, mely után akár a legjobb játékos is válhat belőle.”

Minden sportágnál vannak tulajdonságok, melyek előnyt jelenthetnek a sportág kiválasztásánál, ezzel ellentétben viszont kizáró okok nem minden esetben. „A teniszt minden gyermek számára ajánlom. Természetesen előnyt jelent, ha a gyermek ügyesen mozog, van bármiféle sportolói múltja, vagy ha jó a labdaérzéke. Kizáró okot nem ismerek, persze minden gyermek más és más, de ha a többi fiatallal egy csoportot alkotnak, előbb utóbb mindenki fel tudja venni a ritmust. A lényeg, hogy örömét lelje minél hamarabb a sportágban.”

Köztudottan a tenisz nem tartozik a legolcsóbb sportágak közé, de a költségvonzatok sok mindentől függhetnek, sőt oktatónk szerint gyermekkorban nem is kell túlzásba vinni és siettetni az előrehaladást. „Az anyagi ráfordítás elég széles spektrumban mozoghat a tenisz sportban. Függ a csoport létszámától, a téli-nyári szezontól, illetve az óraszámtól. Általánosítva a szabadtéri szezonban 12 – 14 ezer forint/hó-tól lehet elkezdeni a sportágat. Mi a Merkapt Sporttelepen felszerelést is biztosítunk a kezdők számára, de ha azzal számolunk, hogy ha szükség van több edzésre – akár egyéni edzésre – egy téli szezonban, akkor a havi díj igen magasra is rúghat (fedett, fűtött pálya biztosítása). Az én véleményem ezzel kapcsolatosan, hogy nem érdemes rengeteget edzeni egy gyermeknek, heti 2, illetve 3 alkalomnál hiába jár többet, nem fog jobban fejlődni. Az edzés óraszámot csak a fejlődés későbbi fázisában érdemes növelni.”

Kezdődjön bármilyen céllal is a gyermek sportkarriere, a tenisz kellő lehetőséget biztosít az alap testmozgások elsajátítására akár egészen a legjobbá válásig, mindeközben fejlesztve az állóképességet, a mozgás koordinációt és a koncentrációt, mely utóbbi elősegítheti akár a jobb tanulmányi eredmény elérését is.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!