Játszótér felnőtteknek? IGEN!

Hányszor mentetted fel magad az edzés elkezdése alól, arra hivatkozva, hogy drága? Hetente hányszor gondolsz arra, milyen jó is volt gyereknek lenni, szabadban játszani? Gondoltad volna, hogy minden problémád megoldódhat két szó hallatán? Bizony, ez a bűvös két szó pedig nem más, mint a szabadtéri kondipark. Mi – a hidegebb őszi időjárás ellenére is – elmentünk és kipróbáltuk az egyik felnőttekre szabott „játszóteret”.

Egy hűvösebb szerdai délelőtt elhatároztuk az egyik barátnőmmel; mi felkapjuk az edzős ruhánkat és kipróbáljuk a napjainkban egyre közkedveltebb sportolási formát, a szabadtéri edzőparkokat.

Budapesten már több száz közfenntartásban lévő kondiparkot fedezhetünk fel, így biztosan talál mindenki a saját igényeinek megfelelőt. Számunkra fontos volt, hogy a belvárosban legyen, a Duna mellett, így egy olyan megunhatatlan környezetben tudtunk mozogni, amely leköti az ember figyelmét, az esetleges nehezebb gyakorlatokról. Azonban büszkén kijelenhetjük, hogy Budapest összes kerületében fellelhetünk nem is egy kondiparkot, a kikapcsolódásra és sportolásra vágyó felnőttek örömére.

https://szemannt.carto.com/viz/a95c1124-75a3-11e6-b2d9-0e3ff518bd15/public_map

Fontos megjegyezni, hogy a vidéki nagy városokban is egyre több helyen találkozhatsz ilyen kültéri parkkal.

Valójában mik is ezek a szabadtéri kondiparkok és mit foglalnak magukba? Ezt igen nehéz megválaszolni, hiszen a legtöbb park újonnan épült, így mindig a legkorszerűbb eszközöket próbálják rendelkezésünkre bocsájtani, de az eszközöket két csoportba sorolhatjuk.

  1. Statikus elemek, tehát olyan eszközök, mint a pad, korlát, rúd függőleges vagy vízszintes létra, fekvőtámaszállvány, gyűrű. Ezek adják a hagyományos tornapálya kellékeit.
  2. A másik részükben, dinamikus gépeket találunk, amelyek mozgó alkatrészekből állnak, példának okáért az evezőpad, derékmozgató, ellipszis gép egyszerűsített változata, illetve mellizom-erősítő gépek. Ezek a gépek jóformán, olyanok, mint amikkel a konditermekben találkozhatunk, csak jóval strapabíróbb kivitelezésben.

A gépeket azonban egy kis kreativitással – az észszerűség keretein belül maradva- használhatjuk az előírt rendeltetéstől eltérően is. Véleményem szerint, ez az egyik legnagyobb lehetőség, ami a szabadtéri kondiparkokban rejlik; előírások nélkül, minden odalátogató és sportolni vágyó edzhet úgy, amilyen formában kívánja, a saját képességeihez mérten.

Ugyanakkor felmerülhet a kérdés, ki a célközönség, akik számára épültek ezek az edzőterek, rejlik valami veszély bennük? A kérdés jogos, hiszen az előny, hátrány is lehet. Annak érdekében, hogy mindenki a saját felelősségére tudja használni az eszközöket, a kondiparkokat 14 éves kor alatt csak szülői felügyelet mellett ajánlott használni. Azonban ennél több korlátozásba nem ütközünk, hisz mind fiatalok, közép, – vagy akár idősebb korban járók is kihasználhatják a szabadtéri mozgási lehetőséget. Fiúk és lányok egyaránt élvezhetik, más-más gyakorlatokra találhatnak az igényeik szerint.

Közel egy órás edzés után, mi elégedetten, kipirosodott arccal és rengeteg energiával hagytuk el a kondiparkot és megegyeztünk nem ez volt az utolsó alkalom, hogy kilátogattunk a Duna melletti edzőhelyre. Próbáljátok ki Ti is, és ki tudja, lehet egyszer majd összefutunk.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!