Kétéltűek előnyben: négy különleges vízi sportág

Ha imádod a vizet és a magyaroknak szurkolsz, akkor a vízi sportok közül nagy eséllyel elsőre neked is a tipikus hazai sikersportágak ugranak be: az úszás, a kajak-kenu és a vízilabda. A világért sem hagynánk ki a ziccert, hogy meséljünk még pár olyan izgalmas vízi mozgásformáról, amelyek szerintünk nagyobb figyelmet érdemelnek, mint amennyit most kapnak.

1. Szabadtüdős merülés

Ez a korábban kevés reflektorfényt kapott, szó szerint lélegzetelállító sportág az utóbbi időben került a figyelem középpontjába, amikor is megtanultuk a világraszóló sikereket elért magyar, Korok Fatima nevét. Fatima 81 méter mélyre jutott le palack nélkül, egyetlen levegővétellel, amiért egy világbajnoki aranyérem ütötte a markát. Extra büszkeségre ad okot, hogy ebben a sportágban ő az első magyar világbajnok. A szabadtüdős merülés leginkább magával ragadó sajátossága, hogy bizonyos mélység alatt szabadesésben van részük a búvároknak, ami saját bevallásuk szerint egészen addiktív, csodálatos érzés. A merülést egy vezetőkötél segíti, ami a mélységet is méri. Ez a gyönyörű sportág a gyöngyhalászatból fejlődött ki, és elképesztő koncentrációt igényel. Többek között veszélyessége miatt: az oxigénhiány ájulást okozhat, nagy mélységben pedig akár a dobhártya is beszakadhat. Extrémsport a javából!

2. Vízihoki

A vízihoki pont az, aminek a neve alapján tűnik: víz alatt játszott hoki. Ez a kis csavar pedig az amúgy sem unalmas sportágat dupla izgalomfaktorral ruházza fel, hiszen így már nem elég labdazsonglőrnek lenni: a palack nélküli búvárkodás világába is bele kell kóstolni. Merthogy a hokikorongot az ólom ugyan lecövekeli a medence fenekére, de a játékosokat a saját erejük tartja a mélyben. Ebben pedig mindössze egy sznorker, egy búváruszony és egy búvármaszk segít nekik, plusz a védősapka és kesztyű. Egy biztos: a szemed a mobilod helyett a medencére fog szegeződni, ha vízihoki meccsen jársz!

3. SUP

A titokzatos betűszó a stand up paddle, azaz az állószörf rövidítése. Ha ejtőztél pár órát a Duna-parton az elmúlt nyarakon, akkor szinte biztos, hogy elsuhant előtted pár fura szerzet, akik a szörfdeszkájukon állva eveztek. Ők a SUP-osok. A sportág és az edzésmódszerek hasonlóak a kajakozáshoz és a kenuzáshoz, de jelentős különbség a sebesség, és éppen ez az, amiért olyan könnyű beleszeretni a sportágba. A SUP ugyanis jóval lassabb a másik két hajónál, ráadásul állva magasabbról nézhetsz szét evezés közben, ezért elmélyültebb szemlélődésre ad lehetőséget. Kirándulóknak és természetbarátoknak szuper!

4. Kajakpóló

A kajakpóló a vízilabda és a kajak szerelemgyereke, ami a két amúgy sem akcióban szegény sportágat vadonatúj izgalmakkal ruházza fel. Az ütközés és a borulás alap, ezért látványos védőfelszerelést, sisakot és mellényt viselnek a spéci kajakpóló kajakban imbolygó játékosok. Általában nyílt vízen űzik a játékot, amelynek célja, hogy minél több bravúros gól találjon be a kosárpalánkhoz hasonló kapuba. Azt pedig csak halkan súgjuk meg, hogy bennfentes kajakpólós srácok szerint ez a menő sportág jó alap a csajozáshoz is…

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!