Kisó: „A sport, a mozgás szeretetét igyekszem átadni!”

Bizonyára már mindannyian találkozhattatok Kiss Orsival, vagy ahogyan egy ország ismeri, Kisóval, egy-egy rendezvényünk alkalmával más és más szerepben, de egy közöst mindenképpen felfedezhettetek mindezekben és az nem más, mint a sport.

Ezúttal nem háziasszonyt, moderátort vagy bemelegítést vezénylő sportembert kerestünk személyében, hanem Kiss Orsira, mint műsorvezetőre, sportedzőre és a korcsolyázás nagykövetére voltunk kíváncsiak. Kisóval arról beszélgettünk, hogy számára mit jelent a sport, hogyan kezdődött a kapcsolata a testmozgással, most milyen szerepet tölt be az életében, milyen célokat tűzött ki maga elé, hogyan teljesíti a heti többszöri sportolás követelményeit és mit és hogyan tesz az egészségéért.

„Tizenegy évig versenyszerűen műkorcsolyáztam, 1999-ben, a BS leégésekor voltam kénytelen abbahagyni a versenysportot. Akkoriban Budapesten ott volt az egyetlen edzési lehetőségünk, a sportcsarnok leégése után vidéken lehetett volna folytatni a felkészülést – ezt azonban, az egyetemi tanulmányaim mellett nem tudtam bevállalni. 19 évesen a Magyar Táncművészeti Főiskola és a Szegedi Tudományegyetem hallgatója voltam; úgy éreztem, ideje új alapokra helyezni az életemet. Ráadásul ekkor már sportedzőként és koreográfusként is dolgoztam. Szögre akasztottam a korcsolyacipőt. Mindig volt bennem egy tüske, egy rossz érzés, hogy minek hoztam én, és leginkább a szüleim azt a rengeteg áldozatot tizenegy éven keresztül, ha azóta sincs semmi közöm a jeges világhoz? Ezt az ellenérzést Engi Klára – jégtáncbajnok, egykori edzőm -, tudta feloldani, amikor 2018 januárjában felkért, hogy legyek a korcsolyázás nagykövete.”

A jeges világ mellett Kisó több fronton is helytáll, számos mozgásformát tanít, szándékosan fogalmaztunk így, hiszen ő a tanulásban és a tanultak átadásában hisz leginkább. „Tizenhét éves korom óta dolgozom edzőként, akkor csupán a tapasztalataimra alapozhattam, de természetesen az érettségi után ezen a téren is elkezdtem a tanulmányokat, aerobik, később tae-bo; majd sport-, illetve személyi edző lettem. A Magyar Táncművészeti Főiskolán pedig modern tánc és koreográfus szakon végeztem. Amióta az eszemet tudom, tanítok. Sok edző úgy fogalmaz, hogy edzést tart, oktatóként dolgozik. Én tényleg a tanításra helyezem a hangsúlyt. A sport, a mozgás szeretetét igyekszem átadni. Éppen ezért mindig azt javaslom a vendégeimnek, hogy több edzőhöz és több óratípusra járjanak, legyenek bátrak, merjenek kísérletezni. Így megmarad a változatosság, nem fásulnak bele a sportolásba és a testük is jobban fejlődik, ha többféle impulzus éri őket. Például, ha valaki rákap a spinningre és három hónapon keresztül heti négy alkalommal jár, talán még ugyanahhoz az edzőhöz is, az ne csodálkozzon, hogy egy idő után már nincs is izomláza (hozzászokott a teste az edzésformához) és megunja.”

És, hogy ő hogyan tartja karban magát napról-napra, hétről-hétre? Erre is mindent kielégítő választ kaptunk. „Természetesen én is ezt a példát követem: kettlebell, TRX és crossfit edzésre járok, jógázom, táncolok és futok. Ezen kívül 100 %-osan végigtolom a saját óráimat, amiket én tartok. A Fitt szezON is a változatosságra épül, kézi súlyzóval, lábsúllyal, mini bands szalaggal, dynair párnával és step paddal dolgozunk. A mindennapokat illetően heti kétszer edzést tartok, ezen kívül három vagy négy alkalommal sportolok, amihez éppen kedvem van. Előfordul, hogy csak monoton futásra vágyom. Máskor arra van szükségem, hogy teljesen kikapcsoljak, erre nekem a bikram jóga vált be leginkább. 28 gyakorlat, 90 perc, 40 fokban. Na, itt, biztos, hogy nem tudsz közben arra gondolni, hogy még be kell vásárolnom, fel kell hívnom a szüleimet, el kell küldenem egy e-mailt, mert azonnal kiesel a gyakorlatból. Egyszerűen nem tudsz másra koncentrálni, ott kell lenned fejben. Táncoslábúként a crossfit világa áll a legtávolabb tőlem, de nagyon megszerettem.”

Természetesen a célokkal sem áll hadilábon, újabb és újabb tervei vannak, melyek helyenként még saját magát is meghökkentik, de ezáltal kihívásra is sarkallják, azokat pedig mindig örömmel fogadja. „Újabb célom van, és bevallom, nehezebb leírni, mint gondoltam. Már több barátomnak említettem, de a szó elszáll, az írás megmarad. Ha ezt most leírom… Be lehet hajtani rajtam! De talán ez is motivál majd. Szóval, 2020 nyarán leszek 40 éves és azt vettem a fejembe, hogy úgy fogok kinézni, mint Jennifer Lopez – nyilván ahhoz mérten, amit a saját testi adottságaimból ki lehet hozni.”

Hogy mit tanácsol Ő azoknak, akik még az életmódváltás előtt állnak, de határozott elképzeléseik vannak önmagukkal szemben, csak éppen nem jött még el a megfelelő pillanat vagy valami még hiányzik? „Fontosnak tartom a rendszeres mozgást, ugyanakkor azt is tudom, hogy milyen nehéz rá időt fordítani. Ezért indul el januárban az „5 perc több a semminél” programom, aminek pont annyi az üzenete, mint amit a cím is takar. Napi 5 perc mozgás is jótékony hatással van ránk, a testünkre, a lelkünkre. Egy barátnőm 40 kilót hízott egy betegség miatt. Ilyen túlsúllyal nem szívesen megy el az ember fitneszterembe. Napi 5-10 perces gyakorlatsorokat írtam neki. A napok, hetek múlásával jobb lett a közérzete, erőt kapott a diétához. Ma már 35 kilóval könnyebb, heti háromszor edz és elkezdett futni, jövőre futja élete első félmaratonját. Három év alatt jutottunk el idáig. Szóval a programomat végezhetik majd teljesen kezdők, de edzésben lévő emberek is, akik mondjuk aznap nem jutottak el konditerembe. Ami viszont fontos üzenet még: a sport önmagában valóban kevés, muszáj odafigyelni az étrendre! Nem vagyok a különböző diéták híve, az egészséges életmódban hiszek, amibe egyszer-egyszer igenis belefér egy pizza, egy hamburger, egy kis csokoládé, vagy egy nagy adag fagylaltkehely.”

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!