Mutasd a stresszed: megmondom, mit sportolj!

Ha ezen az oldalon jársz, akkor már biztosan eljutott hozzád az a jó hír, hogy a sport szuperhatékonyan csökkenti a stresszt. Arról viszont ritkábban esik szó, hogy hogyan. Nem mindegy például, mit mozogsz, attól függően, hogy éppen milyen jellegű stresszes élethelyzetbe futsz bele. Persze szinte minden sport hasznos, nem nagyon tudsz mellélőni, de ha már nekilátsz, akkor miért ne választanád a leghatékonyabbat? Ebben segítünk most!

Tényleg csökkenti a sport a stresszt, vagy ez csak városi legenda?

Tényleg, és ez tudományos tény, rengeteg kutatást végeztek világszerte a témában. Tiszta kémia: mozgás hatására olyan ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) termelődnek az agyban, amelyek csökkentik a fájdalomérzetet, örömöt okoznak, sőt: akár eufórikus állapotot is előidézhetnek. Ezek egyike a beszédes boldogsághormon” néven is ismert endorfin, amit leginkább aerob sportokkal tudsz előcsalogatni, például futással, sétával, úszással vagy kardiógépeken edzéssel. A mozgás az endorfintermeléssel párhuzamosan, bónuszként csökkenti a stresszhormonok szintjét is, a sport közben emelkedő szerotoninszint miatt pedig kevésbé fogsz szorongani. Ez a kémiai tuning optimistábbá tesz, jobban alszol tőle, és több önbizalmad is lesz. Ez utóbbi persze nemcsak a hormonoknak köszönhető. Hiszen gondolj bele: ha rendszeresen sikerül rábírnod magad a sportolásra, azzal az életednek legalább egy területét a saját kezedben tartod, ez a kompetenciaérzés pedig joggal erősíti az önbecsülésedet.

Stressze válogatja, milyen sport való neked

Amikor főleg azért szeretnél sportolni, hogy csökkentsd a stressz szintjét az életedben, akkor érdemes először végiggondolni, hogy pontosan mi okozza nálad a stresszt. Ha például egész nap millió ember zajong körülötted, és frusztrál a nyüzsgés, ráadásul a kütyüjeid is állandóan villognak-csipognak, akkor lehet, hogy a tömegsportnál jobban fog esni egy egyedül űzhető sportág, mondjuk a futás, az úszás vagy egy nagy séta a természetben. Amikor viszont pont a társas kapcsolatok hiányától szenvedsz, és egész nap egyedül pötyögsz a laptopodon, akkor remekül helyre tudja billenteni a hangulatodat egy jó kis csapatsport vagy csoportos óra, ahol tudsz egy kicsit szocializálódni, beszélgetni. Hogyha tele van konfliktussal a napod, és állandóan uralkodnod kell az indulataidon, mert mondjuk ügyfélkapcsolatos vagy, és sokan nem kedvesek veled, akkor nyugodtan jöhetnek a kicsit agresszívabb mozgásformák, ahol ki tudod tombolni magad, például a boksz vagy más küzdősportok. De egy zenés sportágat űzve is ki tudod ereszteni a gőzt: mit szólnál mondjuk a zumbához vagy a spinninghez? Bármit is választasz, egy a lényeg: legyél tudatos, és figyeld meg a belőled stresszt kiváltó dolgokat! A megfelelő választás ugyanis akár alkalmanként más és más lehet, attól függően, hogy aznap mivel lep meg az élet.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!