Ne hagyd, hogy az irodai munka kicsináljon! – Tippek és praktikák az irodai munkához, 2. rész

Napunk nagy részét az irodában töltjük – akár 8-10 órát is ugyanazon a helyen -, ezért a megfelelő ülőalkalmatosság kiválasztása és az ergonomikus dolgozósarok berendezése kulcsfontosságú. De mire is kell figyelnünk?

1. Szék, fitball vagy álló asztal?

IGEN! A legfontosabb, hogy variáljuk, hogy elkerüljünk a gerincünk legnagyobb ellenségét, a hosszan tartó, statikus helyzeteket. De mire figyeljünk a kiválasztáskor? A szék magassága optimális esetben állítható, kényelmes karfával és deréktámasszal rendelkezik. Megfelelő beállítás esetében a csípő a térdnél magasabban helyezkedik el, a talpak pedig leérnek a talajra – különben lábtartóra van szükségünk. A fitball, azaz a nagy, felfújható gumilabda számunkra megfelelő méretét magasságunk határozza meg.

140 cm testmagasság alatt 45 cm
140 – 155 cm testmagasság között 55 cm
155 – 172 cm testmagasság között 65 cm
172 cm testmagasság fölött 75 cm átmérőjű fitball labdát válasszunk.

2. Egér és billentyűzet

Az irodai teniszkönyök bármilyen furcsán hangzik, rendkívül gyakori jelenség. Az alkar és a csukló fájdalmát általában a nem megfelelő helyzetben történő terhelés okozza. Elkerülésének érdekében a billentyűzetnél és az egérnél használt csuklótámasz mellett fontos a naponta többszöri nyújtás is.

3. Monitor

A monitor elhelyezésénél a legfontosabb arra figyelnünk, hogy a monitor felső sora szemmagasságban legyen és legyen merőleges az arcunkra, így tudjuk nyakunkat a legkisebb terhelésnek kitenni. Ez alapján nyilvánvaló, hogy a laptop nem alkalmas hosszabb időtartamú munkavégzésre kiegészítő billentyűzet nélkül!

4. És a legfontosabb: ÁLLJUNK FEL!

Nincs az a tökéletesen berendezett iroda, ami ne ártana, ha nem tartunk szünetet. Álljunk fel, sétáljunk, nyújtózkodjunk és iktassuk be a mindennapjainkba a mozgást!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!