Úszni és úszni hagyni: etikett az uszodában

Az úszás az egyik legszuperebb idegeket kisimító sportág, ezért mi is melegen ajánljuk stressz oldásra. Persze a vágyott meditatív nyugalom hamar bosszúságba csaphat át, ha mások nincsenek tekintettel rád, és úgy viselkednek, mintha az egész uszoda az övék lenne. Kezdd te jófejséggel: akkor talán nagyobb eséllyel figyelnek oda rád is, és persze ezzel jó példát mutathatsz a többieknek

Zuhanyozz csobbanás előtt

Lehet, hogy nem érzed koszosnak magad, de egy húzós munkanap alatt és az ügyes-bajos dolgaid után való szaladgálás közben könnyen megizzadhatsz. Ugye, te sem szeretnél más izzadságában fürdeni, hogy a többi testnedvet, a talpakra ragadt koszt és szöszmöszt ne is említsük?

Tartsd be a „kreszt” a medencében

Nem ritka a tumultus az uszodában, főleg kora reggel és munka után, amikor kénytelen vagy osztozni a sávon. Ilyenkor a legokosabb megoldás, ha az egyikőtök az egyik oldalon, a másikótok pedig a másik oldalon úszik. Így nem okoz galibát az sem, ha gyorsabban tempózol, mert kevesebbet kell előzgetni. Arra is ügyelj, hogy ne sorolj be olyan sávba, ahol éppen edzés vagy úszótanfolyam zajlik.

Spórolj a hellyel az öltözőben

Ha kevesen vannak, akkor ez persze nem téma – de ha dugig tele az öltöző, akkor muszáj mást is hagynod kibontakozni, ami a padon és a fogason lévő üres helyeket illeti. Egy fél pad bőven elég, ha ésszerűen pakolászol, a többit hagyd meg másoknak, hiszen hasonló esetben neked is szükséged lenne a helyre.

Húzz papucsot és úszósapkát

A papucs leginkább a te érdeked, mert így kisebb eséllyel futsz bele egy makacsul ragaszkodó láb- vagy körömgombába. Úszósapka: tény, hogy kényelmetlen és tönkrevágja a frizurádat, de senki sem szereti hajcsimbókokkal viaskodva szelni a vizet. Úszás után pedig valószínűleg amúgy is hajat mosol, és rendbe teszed a tincseidet.

Ne ugrálj oldalról

Kétségtelen, hogy felszabadító érzés gondtalanul belevetni magad a vízbe, mint egy gyerek, de inkább ne a sportolásra használt uszodában csináld – kivéve, ha nincs a láthatáron senki. Nem kellemes, ha valakit arcon talál, vagy maga alá temet a víz egy kis ugrabugra miatt.

Legyél tekintettel másokra a wellnessben is

Sok helyen van már lehetőséged arra, hogy úszás után megjutalmazd magad egy kis szaunázással vagy jacuzziban ejtőzéssel. De itt is figyelj a többiekre – hiszen valószínűleg te is ezt várod el cserében. Hogy csak néhány apró figyelmességet említsünk: kedves tőled, ha a szaunában törölközőre ülsz, és nem kényezteted magad órákig a jacuzziban, hogy más is odaférjen. Ahogy az is, ha nem pakolod tele a nyugágyat, ha éppen nem tartózkodsz ott, és esetleg más ott szeretne pihenni. Így mindenkinek jut a lazítás kellemes perceiből!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!