Verseny(ző) poharak

Van egy sport, ahol csak az ügyesség és a gyorsaság számít. Nincs más csak te és a poharak. Pontosan, jól olvastad! Gondoltad volna, hogy mindennapjaink egyik leggyakrabban használt eszköze nem csak szomjunk oltásában segíthet, hanem versenyezni is lehet vele? Ragadj poharat és teszteld te is, te vagy-e a következő versenypohár világbajnok!

Ha hiszed, ha nem, vannak emberek, akik kezébe, ha poharak kerülnek, nem széttörik őket, hanem másodpercek alatt akár 48 mozdulatból álló gyakorlatokat hajtanak végre velük. Természetesen nem hétköznapi poharakról van szó, hanem versenypoharakról, de bizonyára, akik ehhez értenek, maguk sem hétköznapi emberek.

Akik még mindig értetlenül néznek az egyik legegyszerűbb használati tárgyra, had mondjuk el, miről is szól ez a sport.  A versenypoharak egy ügyességi sport, ahol a különböző sorozatok megtanulása és elvégzése a cél a poharak segítségével, másodpercek alatt. A szem-kéz koordinációt fejleszti, és nem csak azok űzhetik, akiknek nagyratörő álmaik vannak a sportágban, hanem mindazon sportolók számára is hasznos lehet, akiknek, gyorsnak és pontosnak kell lenni a játékidő minden pillanatában; tehát labdajátékosok figyeljetek!

Lehet játszani egyénileg, párosban; itt az egyik versenyző, csak a jobb, a másik, pedig csak a bal kezét használhatja, valamint szülő-gyerek/nagyszülő duóban is. Az idő önindításos módszerrel mérhető, tehát a versenyző dönti el, mikor indítja el az órát és neki is kell a gyakorlat végén leállítani azt. Kovács Gábor, maga is versenyző, emellett a SpeedStacks WSSA Hungary ügyvezetője lelkesen számolt be arról, hogy a legutóbbi versenyen már 170 szülő-gyermek páros szállt versenybe, amelyek közt nagyszülők is szerepeltek. „Mindamellett, hogy rengeteg kategória van, rendkívül fontos megemlíteni, hogy létezik az úgy nevezet; SS, tehát SpecialStackerers, tehát valamilyen fogyatékossággal rendelkező versenyzők is indulhatnak. A számukra kialakított osztály, azonban nem jelenti azt, hogy külön is versenyeznek; olyasmi, mint a paraolimpia, együtt versenyeznek a korosztálybéli gyerekekkel, hiszen akár egy tolószékes gyerek is lehet ugyanolyan gyors, mint a többiek.”

A versenypoharasoknak sem elég ám csak otthon gyakorolni, számukra Gábor tart edzéseket, ráadásul teljesen ingyen, szakkor szerűen, hiszen számára a legfontosabb, az, hogy a ritka sportot népszerűsítse. „Az edzés elején mindig bemelegítünk a saját gyakorlatainkkal, majd utána következik a fogásgyakorlás, amely idővel berögzül a kézbe, illetve a folyamatos ismétlés, gyorsítás, az edzés végén pedig indulnak a mérések, az egyéni csúcsok megdöntése. Az edzés egy óra hosszát vesz igénybe, ám ez idő alatt a sportolók nagyon elfáradnak, ez egy izzasztó, fizikai igénybevételt követelő sportág.”

A sportágban versenyeket ugyan 6 éves kortól rendeznek, de a játékos formában akár már óvodás korban is be lehet vezetni a gyerekek életébe és ebben a sportban valóóban határ a csillagos ég, hiszen még 84 éves versenypoharassal is találkozhatunk.

 

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!