10 árulkodó jel, hogy edzésfüggő vagy

Minden gondolatod az edzés körül forog? Az egész életedet e köré szervezed, minden mást háttérbe szorítva? A környezeted agyára mész, mert csak a sportról tudsz beszélni? Akkor fennáll a veszély, hogy edzésfüggőségben, azaz exorexiában szenvedsz. Derítsd ki, hogy nálad dicséretre méltó elszántságról vagy egy megoldásra váró lelki problémáról van-e szó!

Az edzésfüggőség nem feltétlenül jelent extrém nagy edzésmennyiséget, sokkal inkább a sporthoz való viszony kórosságáról van szó. Általában valamilyen lelki probléma áll a hátterében, amivel vagy nincs tisztában a függő, vagy megoldhatatlannak tartja, és inkább kompenzál. Ez gyakran szorongás, önbizalomhiány, túlzott megfelelési kényszer, de az sem ritka, hogy az edzésfüggőség evészavarral párosul. De honnan tudhatod, hogy függő vagy? Olvasd el a lenti 10 állítást, és ha sokat igaznak találsz magadra nézve, akkor érdemes segítséget kérned szakembertől.

  1. Amikor valamilyen váratlan okból ki kell hagynod egy edzést, akkor világvége-hangulat lesz úrrá rajtad, és elvonási tüneteket kezdesz produkálni. Ez általában frusztráció és idegesség, amit később szintén edzéssel igyekszel levezetni.
  2. Sokszor nem pihened ki az izomlázat és a sérüléseket, esetleg több sérülést is szenvedsz a túledzés miatt, mert nem tiszteled a határaidat.

  3. Betegen és lázasan is edzel, nem vigyázol magadra.

  4. A pihenőnapokon nyugtalan vagy, és nem tudsz magaddal mit kezdeni.

  5. Az edzés az életed értelme és a fő beszédtémád, gyakran más nem is igazán érdekel.

  6. Aránytalanul sok pénzt költesz sportfelszerelésekre vagy táplálékkiegészítőkre. Még akkor is, ha ezt egyébként nem tehetnéd meg.

  7. Az edzés átveszi az uralmat az életed fölött: minden programodat a sport köré szervezed, és az edzés mindennél előbbre való.

  8. Rendszeresen konfliktusba kerülsz a családoddal és a barátaiddal az edzéseid miatt.

  9. Minden nap edzel, sőt: naponta akár többször, extrém időpontokban is.

  10. Soha nem vagy elégedett magaddal, állandóan új, gyakran elérhetetlen célokat tűzöl ki.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!