Amióta 100 évesen ő lett a legidősebb síversenyző – nem tévedés! – rendszeresen jelennek meg róla anyagok a tengerentúli médiában és itthon is. A nemesi családban született Báthory Lajos az erdélyi hegyekben tanult meg sízni, 10 éves korában. A 107 éves Lou Batori még mindig aktív síelő!

2018. január 16-án jelent meg róla egy írás a snowbrains.com oldalon, „107 évesen még mindig hasít – inspiráció mindannyiunk számára” címmel. Ebből az írásból sem maradhatott ki néhány idézet a remek humorú sportembertől.

„Arra várni, hogy majd megtörténjenek velünk a dolgok, az az élet elvesztegetését jelenti. Bármit lecserélhetsz, a cipődet, a házadat vagy bármely tulajdonodat, de az időt nem helyettesítheted – hozd ki belőle a legtöbbet!” (Lou Batori, 2015)

Az említett cikk egyébként történeti, történelmi szempontból is érdekes. Hogyan látjuk mi? Báthory Lajos Erdélyben született, majd 19 évesen került az Egyesült Államokba, 1929-ben. Édesapja 1944-ben menekült Magyarországról az USA-ba. Hogy látja ezt az amerikai szerző? Az Ausztriában született Lou Batori tizenévesen költözött családjával az Egyesült Államokba. 🙂

A lényeg természetesen nem ez, hanem az, hogy valaki közel egy évszázada síel! Ma már nem versenyez, de 100 éves korában ő volt a világ legidősebb NASTAR-síversenyzője!

Lou Batori (Báthory Lajos) 102 évesen a sípályán (Fotó: Crystal Mountain/Facebook)

Természetesen számos rekord birtokosa, többek között ő a legidősebb bérlettulajdonos a michigani Crystal Mountain síterepen, ahol százéves születésnapjára saját parkolóhelyet is kapott a lift közelében. Igen, autót is vezet. Feleségével – aki pár éve, 97 éves korában hunyt el – sokat motoroztak is, de egy interjúban Lajos bácsi azt is elmondta, hogy míg télen rendszeresen síel, nyáron napi 17 mérföldet kerékpározik, szerinte ennek is köszönheti a háromjegyű életkort.

Egyszerű: 100+6=106. Igen, Lajos bácsi tavaly márciusban is síelt!  (Fotó: Crystal Mountain/Facebook)

A hosszú élet titka szerinte egy csodálatos feleség, csak a legfinomabb likőrök fogyasztása és a szülők megfelelő kiválasztása.

Nehéz mit hozzátenni. Köszönjük az útmutatást, a példamutatást, további erőt, egészséget kívánunk Báthory Lajosnak, és még sok sípályamérföldet!

Százéves volt, amikor ez a videó készült. Érdemes megnézni!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!