25 millió látogatás az erdőben

A március 21-i Erdők Világnapját idén világszerte az erdők és a fenntartható városok közötti kapcsolat bemutatásának és még szorosabbá fűzésének szentelik. A Budapest környéki erdők hagyományosan a természetjárás különböző formáit szolgálják, így az ország leglátogatottabb területei közé tartoznak.

A legújabb felmérés szerint évente mintegy 25 millió látogatást regisztrálnak a főváros környéki erdőket kezelő Pilisi Parkerdőben. Az erdők látogatottsága az elmúlt évtizedekben egyértelműen növekvő tendenciát mutat: míg a 90-es években évi 10 millió látogatást regisztráltak a Pilisi Parkerdőben, ez a szám napjainkra már több, mint a duplájára nőtt.

A magyar erdők növekvő belföldi turisztikai szerepe

  • A legtöbben sétálni vagy gyalogtúrákra járnak, mintegy évi 15 millió látogatási alkalmat jelentve a parkerdőkben.
  • Évente csaknem félmillió alkalommal lóháton, csaknem 1,5 millió esetben kerékpárral indulnak az emberek az erdőbe. A Pilisi Parkerdőben ezeket az igényeket kiszolgálva elsőként nyitották meg az erdészeti utakat a kerékpárosok számára, majd 2016-ban kiépült a 330 kilométernyi útvonalat magába foglaló Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózat is.
  • Felértékelődött az egyéb erdei sportok szerepe is, évente több mint másfél millió alkalommal kocognak vagy futnak a főváros környéki erdőkben.
  • Kutyasétáltatás céljából évente 3 millió alkalommal keresik fel a Pilisi Parkerdő területét.

Kutatások és látogatásszámlálók

  • A Prédikálószéki-kilátón elhelyezett látogatásszámláló szerint ott tavaly tavasz óta már több, mint 23 ezer ember fordult meg annak ellenére, hogy a kilátó csak gyalogosan, legalább kétórás túrával közelíthető meg.
  • A Pilisi Bioszféra Rezervátum területét 2017 októberének csupán egyetlen hétvégéjén – a Debreceni Egyetem és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével végzett felmérés szerint – 17 ezer kiránduló kereste fel. Ők elsősorban túrázni, sétálni, futni, vagy kerékpározni érkeztek a Pilis belsejében fekvő, nehezebben megközelíthető területekre.
  • Egy kutatás – a Pilisi Parkerdő a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának Geomatikai, Erdőfeltárási és Vízgazdálkodási Intézetével közösen kihelyezett kamerák képeinek segítségével – a visegrádi Apátkúti-völgyben megforduló látogatók számát vizsgálta. Évente átlagosan 108 ezer áthaladást regisztráltak a burkolt erdészeti úton kialakított számlálási ponton, aminek közel kétharmada gyalog, mintegy 15%-a kerékpárral történt.

Az idei Erdők Világnapja nemzetközi témája tehát az erdők és a fenntartható városok kapcsolatának bemutatása, aminek fontosságát Magyarország esetében a főváros környéki erdőterületek látogatottságának drasztikus növekedése is jól szemlélteti. A fenntartható urbánus élethez szorosan hozzátartozik a várost övező, fenntartható erdőterület. A Pilisi Parkerdőben az elmúlt évtizedekben bevezetett örökerdő-gazdálkodási modell (folyamatos erdőborítást biztosító erdőgazdálkodás – ma már az erdőgazdaság területének 40%-án) nemcsak a természetvédelmi szempontok, hanem az egyre növekvő erdőlátogatási igények miatt is jó döntésnek bizonyult.

Forrás: parkerdo.hu

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!