50 évesen, nyolcadik olimpiáján áll rajthoz Pechstein

Claudia Pechstein lesz a világon az első nő, aki nyolc olimpián vesz részt. Az elképesztő karriert maga mögött tudó német gyorskorcsolyázót, a történelmi tetten kívül, az motiválja leginkább, hogy tisztára tudja mosni a nevét, amit szerinte indokolatlanul mocskoltak be.

Pechstein Kelet-Németországban született, abban az érában nevelkedett, ahol igencsak gyakori volt a dopping az élsportban. De ő ezekben az években tiszta maradt, és sikert sikerre halmozott.

1994-ben nyerte első olimpiai aranyérmét, amit még négy követett.

Ötszörös olimpiai bajnokként, a karrierjét példásan alakító sportolóként bukott meg hatalmas meglepetésre akkor, amikor már rég túlvoltunk a rendszerváltozáson, 2009-ben. Pontosabban nem bukott meg, ő volt az első ismert sportoló, akit csupán közvetett bizonyítékok alapján tiltottak el. A mintájában nem mutattak ki doppingszert, de a vérében abnormálisan sok retikulocitát (a vörösvértest fiatal alakja) találtak, amiből arra következtettek, hogy manipulálták a vérét.

Pechstein arra hivatkozott, hogy az édesapjától örökölt genetikai betegség miatt tér el a szokványostól ez az értéke. Ennek ellenére életbe lépett az eltiltása, amiért a 2010-es olimpiát ki kellett hagynia.

De ő tovább harcolt az igazáért, újabb és újabb vizsgálatnak vetette magát alá és szerzett orvosi szakvéleményt, amelyek az ártatlanságát igazolták, kimutatva, hogy furcsa vérmintája örökletes betegség. Ezek birtokában perelt, a meghurcolásáért, jogtalan eltiltásáért kártérítést követelt a Nemzetközi Korcsolyaszövetségtől. 2015-ben a müncheni Legfelsőbb Tartományi Bíróság 4,4 millió eurós kártérítést ítélt meg neki. 2016-ban mégis alulmaradt a küzdelmében, mert a Német Szövetségi Bíróság végső határozattal elutasított a keresetét.

Azzal, hogy a 2010-es olimpiát, eltiltás miatt, kihagyta, csökkentek az esélyei a nyolcadik olimpiájára, de végül 50 évesen, ott lehet az ötkarikás játékokon, a tömegrajtos viadalon vesz majd részt, és ugyan már nem éremesélyes, teljesítménye így is lenyűgöző.

 

Fotó: AFP

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!