A koffein sportteljesítményre gyakorolt hatása

Forrás: futasrolnoknek.hu

A koffein az egyik leggyakrabban használt élénkítő hatású szer, melyet a kávébab és a tealevél mellett több mint 60 féle növényből nyernek ki. A sport világában az elmúlt több mint 100 évben rendszeresen fogyasztják, de teljesítményfokozó hatásait a ’70-es évek óta tanulmányozzák célzottan.

Koffeint az emberek közel 80%-a rendszeresen fogyasztja kávé vagy tea formájában, de kedvelt az ilyen tartalmú üdítőitalok és energiaitalok fogyasztása is. Számos tanulmány bizonyítja, hogy mértékletes fogyasztás mellett jótékonyan hat az emberi szervezetre. Növeli a koncentrációs képességet, segíti az anyagcserét, serkenti a szívműködést és csökkenti a zsírraktárakat.

A koffein leggyakoribb beviteli módja a kávé, mely köztudottan vízhajtó hatással bír, így dehidratálja a szervezetet. A tudomány azonban cáfolja ezt a tévhitet. A koffein mértékletes fogyasztása hozzájárul a folyadékbevitelhez, kifejezetten azoknál, akik rendszeresen fogyasztják.

A koffein és a sport

Sportolók is gyakran fogyasztanak koffeint a koncentráció növelése és a fáradtságérzet csökkentése érdekében. Azonban a tanulmányok azt is bebizonyították, hogy fokozza a teljesítményt és növeli a szervezet oxigénfelvevő képességét. A koffein kifejezetten jó hatással van az állóképességi sportolók teljesítményére, mint pl. hosszútávfutás, kerékpár, triatlon, mivel nekik folyamatos és egyenletes energiaszintet kell fenntartaniuk a sportolás alatt. Ezt a koffein jól tudja biztosítani, így nem csak a sporttevékenység előtt, hanem alatta is fogyasztható. Utóbbinál azonban nem ajánlott a hagyományos koffeinbevitel, inkább táplálék-kiegészítők formájában szükséges pótolni.

A koffein nagyobb intenzitású mozgások, sportok esetében is kifejti jótékony hatásait, de mivel hosszabb távon hat, a rövidtávú sportoknál koffeinnel nem lehet ugyanazt a hatást elérni.

Érdemes a tervezett csúcsteljesítmény elérése előtt kb. 40 perccel fogyasztani. A koffein 10-20 perccel a szervezetbe kerülése után már bejut a véráramba, miután több órán keresztül képes pozitívan hatni a teljesítőképességre. Ez a teljesítményjavulás átlagosan 12%-ra tehető.

A jobb sportteljesítmény érdekében javasolt mérsékelt koffeinfogyasztás mértéke napi 200-250 mg. Közvetlen edzés előtt 3-5 mg az ajánlott mennyiség, ami függ az életkortól, testtömegtől, nemtől, edzettségi állapottól. Mivel mindenki másképp reagál a koffeinre, nem minden esetben fejti ki pozitív hatásait a teljesítményre. Bizonyos embereknek gyomorbántalmai lehetnek tőle, vagy esetleg nehezebben viselik a koffein okozta szaporább szívdobogást, ami feszültté, ingerlékennyé is teheti őket. Érdemes ezért még a felkészülési időszakban kísérletezni a koffeinbevitellel, hogy ne a verseny közben okozzon negatív hatást.

A koffein bevitele sok pozitív tulajdonsága mellett negatívan is hathat az emberi szervezetre, ezért több dologra is oda kell figyelni a fogyasztásával kapcsolatban:

  • törekedjünk természetes alapú koffein bevitelére, és kerüljük a mesterségesen előállított termékeket, mint pl. energiaital, kóla stb.
  • a nők szervezete lassabban dolgozza fel a koffeint, ezért lassabban is szívódik fel
  • szívbetegség és magas vérnyomás esetén fokozatosan oda kell figyelni a koffein fogyasztására
  • ha rendszeresen fogyasztunk koffeint, ne lépjük túl a megszokott adagot, mert túlpöröghet tőle a szervezet

A legfontosabb a mértéktartás. Minden szervezet másképp reagál a koffeinre, ezért nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását. Amennyiben betartjuk a javasolt mennyiséget és figyeljük a test reakcióit, pozitívan hasznosíthatjuk a teljesítmény növelés érdekében.

Forrás: sponser.hu, vitalvar.hu

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!