A lábtoll-labda rejtelmei

A lábtoll-labda egy 300 éves kínai eredetű sport. Ott jellemzően utcán játsszák, és minden korosztály űzi ezt a mozgásformát. Magyarországon 1992 óta van jelen. A diákolimpiáknak köszönhetően rohamosan terjed az ifjúság körében, és nem mellesleg Európa élén, a világ legjobbjai közt vagyunk jelen. Kezdetekben itthon kínai tollas, tollfoci, piherugdalódós néven is emlegették.

„Légy olyan csapatjátékos, mint egy röplabdajátékos,

küzdj úgy, mint egy taekwondoharcos,

és valósítsd meg mindezt egy kisméretű tollaslabdapályán.”

(Fehér János lábtoll-labda főtitkár, „Diáksportért díj” érdemesültje)

Ahogy a bevezetőben Fehér János a lábtoll-labda szövetség főtitkára említette egy olyan sportágról van szó, melyet egyedül és csapatban is játszható, free style és versenysportként is. A lábtoll-labdát a tollas és lábtengó keverékeként érdemes elképzelni.

Pályája, amin játsszák, ugyan akkora, mit a tollasé. Versenykörülmények közt teremsport – a csúszás és a szél kiküszöbölése végett, de kiváló szabadtéri játék. 1, 2, 3 fő alkothat egy csapatot, a versenyeket 21 pontig játsszák.

A labda 4 libatollból áll, ami egy gumilapba van szúrva, az alja szintén egy gumilap, közte papírkorongokkal. Mindössze 15 gramm. A versenylabda természetesen szabvány, de kreatív elfoglaltságként könnyen el is készíthető. A labda a súlypontjának köszönhetően a legmagasabb ponton megfordul, így jól rúgható.

A test minden részével játsszák egyébként, kivéve kézzel. Kiválóan javítja a reflexeket, és a keringést – Kínában katonai felkészítő eszközként is használták.

A sportruházat legjellemzőbb tagja a lábbeli, melyet Fehér János elnök viccesen így jellemzett: „a békatalp és a bohóccipő kereszteződése”. Van versenyző, aki 2-3 számmal nagyobbat visel a lábméreténél, és 5-6 zoknit is felhúz alá. A láb ebben a cipőben ugyanis ütőként funkcionál.

Free style-ban magyar rekordunk is van: Tóth Gábor 6×-os Európa-bajnok dekázásban. Számokban ez azt jelenti, hogy 10 864-ig ment el, 215 percig tartott a rekord felállítása.

Aki kedvet kapott a kipróbáláshoz, azt javasolják, az alapérintésekkel kezdje a gyakorlást:

  • dekázgatás lábfejjel – rugdosni felfelé a labdát, ami mindig súlyponttal lefelé esik
  • térddel
  • talp belsővel
  • sarokkal
  • mellkassal
  • vállal
  • fejjel

Nehezítésként meg lehet próbálni párban:

  • rúgás után guggolás
  • rúgás után egy forgás

A magyar lábroll-labda „szívcsakrája” Újszász. Itt rendezik meg a 24. NYÍLT MAGYAR NEMZETKÖZI LÁBTOLL-LABDA BAJNOKSÁGOT, 2019. július 20–23-án.

Ha valaki nem szurkolóként szeretne jelen lenni a lábtoll-labda világában, nekik szeretettel ajánljuk a sportág egyesületét.

Ha kedvet kaptál ehhez a sportághoz, tégy egy próbát a szeptemberi Nagy Sportágválasztón!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!