Sportágismertető cikkeink legújabbika a sumo, mely egy japán eredetű küzdősport. Számos hagyománnyal, rituáléval rendelkezik, melyeket a mai napig tiszteletben tartanak és alkalmaznak.

A harcművészetekben szokatlan módon, a profi sumo-ban a versenyzőknek minden egyes versenyen meg kell küzdeniük elért rangjukért, melyet egy-egy negatív végkimenetelű összecsapás esetén el is veszthetnek (ez a negatív visszasorolás csak a két legmagasabb rang esetében – ózeki és jokozuna – nem történik meg). Ennek eredményeként a rikisik (japán sumobirkózók) egész életükben nagy stressznek vannak kitéve, mely a nagy súlytömegük okozta betegségek mellett felelős a viszonylag alacsony átlagéletkorukért.

A sumoban minden páros küzdelmet tradicionális, a tényleges harcot megelőző rituálék vezetnek fel. Ezek a hagyománytisztelet mellett pszichológiai nyomásgyakorlásra is alkalmasak, a versenyző fel tudja mérni, meg tudja félemlíteni ellenfelét. A mai, modern sumo küzdelmek előtt mindezen rituálék végrehajtásának bele kell férniük négy percbe (régebben ennek nem volt időkorlátja).

A japánok harcművészetnek és nemzeti sportjuknak tekintik, és úgy tartják, hogy a szamurájok hagyományai a sumoban élnek tovább.

Hazánkban a sumo európai változata honosodott meg, így félre kell tenni a sztereotípiákat! Ez egy küzdősport, ahol súlycsoportok vannak. A sumoban nem csak a fizikai képességek számítanak, hanem a koncentráció, a pszichés felkészültség is! Az edzések kemények, a versenyeken pedig izgalmas, pörgős küzdelmeket lehet látni.

A sumo sport fejleszti a koncentrációs képességet, segít leküzdeni a figyelemzavart, edzi a testet és a lelket egyaránt!

Természetesen, hűen eddigi sportágismertető írásainkhoz, most is a legfontosabb kérdésekre koncentrálunk, melyeket érdemes tudni a sportágválasztás előtt állóknak. Ezek megválaszolásában, az Érdi Spartacus SC sumo edzője, Kovács János segített Nekünk.

„A sumo-t az alapoktól, 10-12 éves kortól érdemes elkezdeni, mert fizikálisan és mentálisan is ebben a korban a legalkalmasabb a gyerekek, fiatalabb társaikkal ellentétben. Az alapismeretek elsajátítása elméletben, illetve a gyakorlatban is a sportegyesületekben történik. A sumo-t minden gyereknek, leánynak és fiúnak is ajánljuk, mivel mind a két nemben létezik ez a sport.”

A sumo-t tényleg csak nagy és kövér emberek űzhetik? Esetleg alkalmas lehet ez más mozgásforma kiegészítő sportágaként?

„A sumo-ról az a nézet terjedt el, hogy csak nagyon nagy és kövér emberek űzik. Az amatőröknél súlycsoportok vannak, így minden súlyú és alkatú gyerek tudja ezt a sportot művelni. Azok a gyerekek, akik valamilyen küzdősportot már korábban elkezdtek (pl. birkózás, cselgáncs), nekik kiegészítő sportként ajánljuk. Az előképzés természetesen előnyt jelent ebben a sportban is, de mindenki könnyen el tudja sajátítani az egyszerű szabályok miatt. A sumo nem igényel különösebb felszerelést, egy úgynevezett mawasi-t (övet) kell beszerezni, de van, ahol a sportegyesületek biztosítják is ezt az edzésekre.”

És, hogy milyen képességek birtokában kell állnia egy jó sumos-nak?

„A sumo birkózás fejleszti az erőt, az állóképességet, a koncentrációt és a koordinációt, ezekre a képességekre van leginkább szüksége egy jó sumos-nak!”

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!