A Sportágválasztó, élsportolóink választása

Bár a májusi Nagy Sportágválasztó a rendkívüli járványhelyzet miatt elmaradt, szeretnénk mégis megemlékezni róla, hiszen pont a mostani hétvégén került volna megrendezésre. Egy-egy élsportolónkat szólaltattuk meg ennek apropóján, akik bár, sokunkkal, sokatokkal egyetemben nem lehetnek így a májusi rendezvény részesei, de az események állandó szereplői.

Aki egyszer is járt már a májusi vagy éppen a szeptemberi Nagy Sportágválasztó rendezvényen, pontosan tisztában van az esemény rangjával. Ezt a rangot pedig kik emelik egészen az egekig? Hát élsportolóink. Minden gyermeknek egy örökre szóló élményt jelent, amikor találkozhat, beszélgethet, fotózkodhat, aláírást kérhet kedvenc bajnokától.

És erre mi minden egyes Nagy Sportágválasztón lehetőséget is biztosítunk, számos olimpiai – Világ és Európa-bajnok sportolót vonultatunk fel, akik mindig nagy örömmel látogatnak el a Merkapt Sportközpontba.

Közülük most Szabó Gabriellát, háromszoros olimpiai bajnok kajakozónkat és Harsányi Gergelyt, 179-szeres válogatott kézilabdázónkat szólaltattuk meg.

Elsőként arra voltunk kíváncsiak, hogy szerintük miért hasznosak a Nagy Sportágválasztó rendezvények, miért tartják fontosnak azt, hogy évről-évre vendégeink legyenek az eseményen.

Harsányi Gergely: „A mozgás az egyik legszebb örömforrás, az erre való nevelést és a mozgás megszerettetését már egész pici korban érdemes elkezdeni. Ennek egyik legkitűnőbb módja, ha a gyerekek kipróbálhatnak különböző mozgásformákat, sportágakat, s ők maguk érezhetik meg és dönthetik el, hogy mi tetszik nekik a legjobban. A Nagy Sportágválasztó erre kitűnő lehetőséget ad évről évre a családoknak, iskoláknak, szinte bárkinek, aki kilátogat a rendezvényre. Mi is levittük az óvodás korú gyermekeinket és nagyon jó volt látni rajtuk, hogy boldogan próbálnak ki egy-egy mozgásformát, és szülőként nekünk is nagy boldogság volt, hogy egy kellemes napot sportolással tölthettünk a gyermekeinkkel.”

Szabó Gabriella: „A Nagy Sportágválasztó azért ennyire fontos számomra, mert nagyon jó látni, hogy ennyi szülő és gyermek érdeklődik ebben a felgyorsult világban a sportok iránt. Biztos nagyon nehéz lehet szülőként a gyermeket egy látszatra nehezebb programra rávenni, hogy kezdjen bele egy rendszeres testmozgásba, de jó látni, hogy rengeteg tudatos apuka, anyuka keresi egy helyen a gyerkőcök számára legtesthezállóbb sportágat. Szeretem nézni, hogy a srácok elszántan, vidáman és kíváncsian szaladgálnak állomásról állomásra.”

A koronavírus okozta veszélyhelyzet az egyesületeket is nehéz helyzetbe hozta, ami a toborzást, sportáguk népszerűsítését illeti. Ebben az edzések nélküli időszakban a lemorzsolódás veszélye is fenyegeti őket, a másik oldalról pedig a sportágválasztás előtt állók sem találhatnak rá most kedvelt sportágukra. Gergő és Gabi vajon milyen kiutat ajánl ebből a szituációból?

Harsányi Gergely: „Valóban sajnálatos, hogy a vírushelyzetben a világon szinte mindenhol háttérbe kellett szorítani a mozgást. Viszont épp ezért a gyerekekben, felnőttekben észlelhető egy olyan plusz energia, amiből viszont lehet meríteni, s pont ebből kifolyólag, hogy otthon kellett maradni, most még a korábbiakhoz képest is többen fordulnak majd a sport felé. Véleményem szerint a mozgás, az egészség tudatos életmód még jobban fel fog értékelődni. Egyre többen látják be, hogy az egyik legjobb dolog, amit tehetünk a gyermekeinkkel, hogy megszerettetünk egy mozgásformát, ami az életükbe beviszi és megtartja az örömöt, a rendszerességet, a barátságokat, a sikert, a céltudatosságot és még hosszan lehetne sorolni a pozitívumokat…Akik még nem választottak, azoknak a legjobb, ha minél több sportágat kipróbálnak, hátha valamelyik jobban megtetszik nekik és kedvük lesz rendszeresen is űzni.”

Szabó Gabriella: „Nagyon nehéz ez a járvány helyzet még azoknak a sportolóknak is, akiknek ez már életpálya. Viszont bízom benne, hogy ez a jó pár hét bezártság rádöbbenti a szülőket, hogy a gyerekeknek igényük van a mozgásra, illetve mennyi elpazarolt időt jelent egy napból, ha otthon nem tudnak nekik programot kitalálni.

Nagyon bízom benne, hogy a gyerekek nem hogy lemorzsolódnak ez után a nehéz időszak után, hanem hiányoznak a csapattársaik, edzőik és a napi móka.

Azoknak a piciknek, akik viszont most állnak majd sportágválasztás előtt biztos hiányozni fog a Nagy Sportágválasztó rendezvény, de nagyon bízom benne, hogy hamarosan újra meg tudjátok mutatni nekik, hogy mennyi féle lehetőségük van.” 🙂

Zárásként pedig sportolóink életviteléről érdeklődtünk ebben a krízishelyzetben. Hogyan tartották formában magukat, hogyan tartották fenn motivációjukat az újrakezdésre? Mondják el ők maguk.

Harsányi Gergely: „A sportban egy ideig leállást hozott, de egyrészt a közeli erdőben gyakran jártam el futni, a kertünkben edzettem, s a 2 gyermekem pedig rávett, hogy családosan csináljunk kerti exatlon pályákat és versenyezzünk, így valamennyire formában tartottak. 🙂 Ami pedig a legnagyobb sportélményt jelentette az elmúlt hónapokban, hogy a 3 éves kisfiam is megtanult biciklizni, így a kislányommal és a feleségemmel együtt napi 10-15 km-es családi bringatúrákat szerveztünk.

Ráadásul a sportolói rendszer – amellyel a Yellow Road System-en keresztül foglalkozom –  lehetőséget adott, hogy a sporttól, sportolóktól se távolodjak el, hisz a legújabb COVID19 Sport tesztjeinkkel a sportolók – leállás okozta – mentális kihívásait tudtuk egyengetni, mindezt az online térben is megoldva. Erre igénye is volt/van nem csak a gyerek sportolóknak, hanem a felnőtt válogatott élsportolóknak is. Hisz ez a helyzet a sportolók lelkivilágát is megviselte, s az újrakezdésre őket is fel kell készíteni mentálisan.”

Szabó Gabriella: „Engem elsősorban lelkileg viselt meg ez a helyzet, mivel az olimpiai ciklus utolsó hónapjaiban ért a fordulat. Nehéz volt egy olyan motivált állapotból most “takarékra” tenni magam és újra elkezdeni egy teljesen más felkészülést, de szerencsére edzeni végig tudtam és számomra a mozgás mindig gyógyír a lelki sebekre is.”

Találkozzatok bajnokainkkal és több mint 100 sportággal újra, a szeptemberi Nagy Sportágválasztón! Várunk Titeket! 🙂

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!