„A sportok királya ellentétben a királyok sportjával”

A szörf nem csak sport, életérzést, életstílust is képvisel. A kapcsolat a vízzel, a stranddal, a hullámokat körülvevő környezettel jótékony a testre és tisztítja az elmét. A lélek egybeolvad a természettel és egy hullám meglovaglása olyan érzést kelt mintha lehetséges lenne uralni a természet legerősebb elemét.

Minden sportág egyenlő, ennek ellenére a surf (jelentése hullámtörés – bukóhullám) sporton ragadt e nemes kifejezés. A föld legerősebb természeti erejét melynek energiája még nem talált ellenfélre különös kiváltság meglovagolni. A pusztító szelek által felkorbácsolt óceán hullámai a sekélyedő partszakaszhoz érve összerendeződve egyesével emelkednek a magasba, mire a körkörös energiák átfordítják a víztömeget és a hullám átbukik kisebb – nagyobb hullámlejtőket képezve mögöttük húzva a lezúduló olykor hatalmas vízmennyiséget.

Pár másodperc hullámlovaglásért küzdelem és erőfeszítés, majd koordináció és helyzetfelismerés szükséges hogy a manőver sikeres legyen és a víz ne nyomja maga alá a szörföst.  A szörfözés a kezdetektől vagány sporttá vált, hiszen a hullámok izgalmát ötvözte az energiától áradó sportos testtel.
De mért éri meg egy-egy rövid csúszásért ennyi küzdelem és mért okoz ekkora függőséget az élmény?

A Magyar Hullámlovas és Kitesurf Sportági Szakszövetség sportági vezetőjét, Tancsa Pétert kértük fel, hogy mélyítse el tudásunk és ültessen fel minket egy hullámra, hogy minél közelebb érezzük magunkhoz és minél jobban megismerjük a surf sportágat.

„A szörf elsajátításához elengedhetetlen a kiváló úszástudás, egyensúly és koordinációs képesség. Minden szörfösnek a technikai tudáson felül tisztában kell lennie a szörf etikettjével, amely meghatározza a vízben és a hullámon történő „közlekedést”.”

A hullámlovaglás hallatán minden bizonnyal tíz – és húszméteres hullámokat képzelünk el, valamelyik egzotikus óceánparton. Szerencsére az alapok oktatása már az iskolában elkezdődik, majd folytatódik a mesterséges hullámmedencékben, mielőtt kilépnénk a „valós hullámok” tengeri térségébe.

„Bármily érdekes is a hullámlovaglás ma már testnevelés órán (10 éves kortól ajánlott elkezdeni a sportágat) játékos egyensúlyfejlesztő játékokkal és négy keréken guruló streetsurf deszkákkal el lehet kezdeni a tanítást, majd ez a hullámmedencékben folytatódik. Egyes hullámmedencék kiváltsága, hogy a hullámok formája és működése egyezik a kisebb óceáni surf hullámokkal, így a tanulás, az élmény garantált és biztonságos.”

„A technikai fejlődésnek köszönhetően már az óceántól távoli helyeken, folyókban, tavakban, medencékben is elsajátítható és élvezhető a sport, akár szabadidős tevékenységként, akár versenysportként. Budapesten, Debrecenben, Hajdúszoboszlón már találunk hullámmedencéket, várhatóan Pécsett és más városokban pedig rövidesen szintén megjelennek majd.”

A sportág felszerelése egyszerű, nem kell hozzá más csak egy szörfdeszka, hidegebb vízben pedig még neoprén ruházat. A deszkás sportokat, az egyensúlyozást, az ügyességet, a vizet kedvelők számára kifejezetten ajánlott.

A sportágat 2016-ban felvették az olimpiai sportok közé így először a 2020-as tokiói játékokon (mely várhatóan 2021 nyarán kerül majd megrendezésre) fog debütálni.

A szörfben megjelenő szakágak a shortboard, a longboard, a bodyboard és a kneeboard.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!