Ha nyár, akkor irány a vízpart. Hazánk nemcsak gyönyörű tavakkal, de annál hívogatóbb és népszerűbb vízi, sportolási lehetőségekkel is rendelkezik, melyekbe a meleg, nyári napokon a legideálisabb belevágni. Hogyan és vajon mik is ezek?

Magyarország igazi „vízi nemzet”, ami a legnépszerűbb vizes sportágak eredménylistáját illeti. Mint tudjuk, „vízilabdában mi vagyunk a császárok”, de úszásban, és kajak-kenuban is világversenyről világversenyre halmozzuk a fényesebbnél fényesebb érmeket. Egy nemrégiben elkészült cikkünkben az állva evezést, azaz a SUP sportágat vettük górcső alá, mely töretlenül fejlődik és válik egyre kedveltebbé.

Ezúttal a vízilabdát kivéve ebből a tekintélyes körből, a megmaradt úszás, kajak-kenu és SUP sportágak a szabadidősportból is tevékenyen kiveszik részüket. Ebbe a három vízi sportba mélyedünk most bele, tippet és tanácsot adva így a nyári sportágválasztáshoz.

1. Ússz egy életen át!

Az egyik, ha nem a legalapvetőbb sportágnak tekintett úszás, egy igazi klasszikus. Megállás nélkül tudjuk sorolni azokat az állításokat, melyek igazolják meglétét, fontosságát és népszerűségét. Vízbiztonságot ad, mely életet menthet és feltétele, előnye lehet más vízi sportágak űzésének is. Kortól és nemtől függetlenül űzhető akár egy egész életen át, természetesen a helyes technika elsajátításával. Ízületi, keringési, légzőszervi problémák kezelésére tökéletes mozgásforma, de mindemellett prevenciós hatással is bír.

Kifejezetten gyermekkorban ajánlott a biztos úszástudás elsajátítása, hiszen ekkor tud a legjobban rögzülni a helyes technika, kevesebb a félelemérzet és játékos módszerekkel könnyebben megy a tanítás is.

2. Ragadj lapátot!

Példának okáért itt is a sportág, melynek feltétele a fentiekben említett biztos úszástudás. Akár mint szabadidősport, akár mint versenysport tekintünk is rá, ez elengedhetetlen. Kétségtelen, hogy a kajakozás, kenuzás az egyik legjobb és legnépszerűbb szabadidős tevékenység a nyár folyamán. Igazi szabadságérzetet ad, kalandvágyóak, a víz szerelmesei és a természet közelségét élvezők előnyt élveznek. A sportág űzéséhez mindenképp szükséges a kellő felelősségtudat és szellemi fejlettség, mely a kezdeti korhatárt 8 évre korlátozza, de határ a csillagos ég, egészen idős korig művelhető.

A kajak és a kenu különbségei alapvetően nem határozzák meg a sportágválasztást, a szimpátia és az első élmények befolyásolhatják a gyermekeket, hogy végül egy oldalon, térdelve vagy két oldalon, ülve eveznek majd.

3. Evezz deszkán állva!

Egyre inkább teret, jobban mondva vizet hódít magának az új vízi őrület, a stand up paddle, azaz a SUP. A sportág alapjai bárki számára könnyen elsajátíthatóak, még ha először kicsit félelmetesnek tűnik is a Duna vagy éppen valamelyik tavunk vizén, egy deszkán eleinte térden, majd állva evezni. Kitűnő kikapcsolódás lehet ez a mozgásforma egy hosszú, fárasztó munkanap után vagy éppen hétvégi kirándulásként, de immár profi szinten is van lehetőség megméretni magukat a versenyzőknek.

Az összes izomcsoport megmozgatása mellett komoly szellemi frissességet is nyújthat, hiszen ki ne szeretné uralni a vizet és egy deszkán állva bejárni hazánk vizeit.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!