A vízi szerelem költségei

Ki ne akarna egy hosszú nap után kikapcsolódni? Egy olyan környezetben lenni, ahol feltétel nélkül elfogadják? Melyik szülő ne akarná, hogy a gyermeke összetartást tanuljon, csapatjátékos legyen, odaadó a társaival szemben, mégis fegyelmezett és kitartó? Vízilabdásokkal beszélgetve az ember azt tapasztalja, hogy azonnal befogadják, hiszen a csapat együtt küzd a győzelemért és gyakran az „életben maradásért” is.

Megannyi vízilabda egyesület közül nehéz kiválasztani a megfelelőt. A héten egy állandóannövekvő, de családias hangulatú klub, a Modern Sport Akadémia SE úszószakosztály vezetőjét, Derts Szilviát és Potocska Marcellt, az Angyalföld Sportiskola vízilabda edzőjét faggattam, a sportággal járó költségekről, akik szemében és szavaiban érezhető volt a szeretet nemcsak a sport iránt, de a gyerekek iránt is, akiket edzenek.

Mennyibe kerül ez az életreszóló szerelem? Milyen szülői ráfordítás szükséges a sportra, ami több idővel, mint költséggel jár?

„Lényegében azt lehet mondani, hogy a vízilabda anyagilag nem annyira megterhelő sport a szülők számára. Az elkezdéséhez elegendő egy papucs, fürdőruha, törölköző, vagy köpeny, úszósapka és úszószemüveg. A tagdíj egyesületenként változik, ami 15000 és 18000 forint között mozog, ám ez magában foglalja a heti öt edzést, az edzőtáborokat, részben a felszerelést, illetve az eszközöket. Habár eleinte nem igényel sok eszközt, idővel ezek száma megugorhat és szükség lehet többek között vízimedicinre, aktív falra, – amely segíti a játékost a helyes dobótechnika elsajátításában – ólomövre, gumikötélre, – a lábtempó erősítését szolgálja -, illetve számos más sportágspecifikus eszközre.”

Fontos tudnunk, mennyi időt vesz igénybe a sportág, nemcsak a gyermek, de a szülő részéről is. „Ameddig a gyermek nem tud egyedül járni edzésekre, akkor akár napi kettő – négy órát is igénybe vehet utazással együtt, plusz a hétvégi mérkőzések, amelyek esetében szintén három-négy órával kell számolni. Azonban, amikor a gyermek már nagyobb és egyedül is tud edzésekre járni, ez az idő lényegében nullára csökken.”

Ez a befektetett munka, idővel kifizetődik és amellett, hogy a sportág fejleszti a kombinatív gondolkodást, a sportolókat empátiára, küzdeni tudásra sarkallja, javítja a tüdő kapacitását, az állóképességet, egy kis csibészségre neveli a gyerekeket, ami elhanyagolhatatlan kelléke egy jó gyerekkornak. Sosem tudhatjuk, talán az akadémiát alapító vízilabdacsillagok – Kiss Gergely, Decker Ádám vagy Nagy Viktor – utódja rejtőzik a gyerekben, csak ezt nem vesszük észre, és ha van egy biztos úszástudás – amiről szintén gondoskodnak az akadémián – nincs lehetetlen, csak elegendő kitartás kell hozzá.

A leendő vízilabda-csillagok a Modern Sport Akadémia SE előkészítő csapataiból az Angyalföldi Sportiskolába, azon belül is jelenleg „Marci bácsi” kezei közé kerülnek, itt folytatják az edzéseket és az Angyalföldi Sportiskola színeiben indulhatnak a bajnokság megnyerésére.

A rengeteg vízilabda és úszóegyesület közül a Modern Sport Akadémia nem a méretével tűnik ki, hanem az edzők hozzáállásával a gyerekekhez. Nem az számít, hogy minél több gyerek legyen a vízben egyszerre, hanem az, hogy az, aki a vízben van, az tökéletes magabiztossággal ugorjon minden alkalommal a medencébe, akár még ha ez azt is jelenti, hogy először a víziszonyt kell legyőzni. Az edzők nemcsak az edzésen, de azon kívül is figyelemmel kísérik a gyerekek előrehaladását, így mindenki biztos lehet benne; itt a gyerekek a legjobb kezekben vannak.

 

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!