Az aerobik egy sok izommozgással járó, zenére végzett tornagyakorlatokból álló sport. A sportaerobik a fitneszaerobik módosított változata, nehézelemekkel, emelésekkel kiegészítve. A versenyzés egyéniben (férfi, illetve női) vagy több fős kategóriában (vegyes páros, trió, csoport) történik.

A versenygyakorlat lényege: a versenyző/edző által kiválasztott zenére készített művészi előadású, kreatív koreográfia bemutatása, mely rendkívül dinamikus, magas intenzitású, erőt, hajlékonyságot, ízületi mozgékonyságot igényel. Az aerobik specifikus mozgásanyagából és nehézelemekből áll, versenyszámtól, korosztálytól, kategóriától függően 1:15–1:45 perc hosszúságú időtartamban. A versenyterület a versenyzők számától, illetve a korcsoportoktól függően 7×7 vagy 10×10 méteres nagyságú, ízületkímélő, felületkezelt (rugalmas térhálós szerkezetben elhelyezett szivacshasábokra épített) rétegelt lemez. A sportolónak külső megjelenésével rendezett, sportos benyomást kell keltenie, a szabályoknak megfelelő öltözéket kell viselnie (aerobik-, tornadressz, sport-, aerobikcipő). A gyakorlatot többtagú bírói testület előtt kell bemutatni. A versenybírák értékelik a gyakorlat kivitelezését, művészi hatását, nehézelem-értékét, a szabályok által meghatározott kritériumok alapján. A győztes gyakorlatot tökéletes kivitellel kell végrehajtani, úgy, hogy az elemek és a mozdulatok tiszták és koordináltak legyenek a teljes gyakorlat során, mindeközben a versenyzőknek folyamatosan harmóniában kell lenniük egymással és a zenével.

Az aerobik története

Az aerobik szó Dr. Kenneth H. Cooper texasi orvos nevéhez fűződik. Ő fejlesztette ki a NASA számára azt a testgyakorlási rendszert, mely a mai fitnesz- és versenyaerobik alapja. Cooper aerobikról szóló könyvet adott ki, amely elindította a sportágat világhódító útjára. A 70-es években Jane Fonda videokazettákon keresztül népszerűsítette az akkor még elsősorban háziasszonyoknak szánt mozgásanyagot. Az ezt követő két-három évtized alatt az aerobik mozgásfajtái folyamatosan fejlődtek. Az aerobik mint zenére végzett mozgásos tevékenység az alapjait tekintve megegyező, de céljaiban eltérő, két különböző ágra osztható fel: fitneszaerobikra és sportaerobikra. Az első aerobikversenyt 1984-ben New Orleansban tartották meg. A különböző világszervezetek sportaerobik szakágban világkupát 1989-től, világbajnokságot 1990-től, Európa-bajnokságot pedig 1994-től rendeznek. A sportág 1997 óta résztvevője a minden olimpiát követő évben megrendezésre kerülő világjátékoknak.

Az aerobik Magyarországon

A Magyar Aerobik Szövetség (MAESZ) 1991. óta létezik, 2001. óta a Magyar Torna Szövetség tagja. Eredményesnek számítunk a nemzetközi porondon, több világversenyről is hoztunk már érmet, aranyat is.

Kinek ajánlott?

Minden fiatal fiúnak és lánynak érdemes elkezdeni, aki fogékony a művészi sportokra, és szereti a zenét. A rendszeres edzéseknek közösségformáló hatása van. 

Milyen képességeket fejleszt?

  • Erő;
  • gyorsaság;
  • ügyesség;
  • állóképesség;
  • hajlékonyság;
  • ritmusérzék.

Előnyök és hátrányok

A magas szintű élsport mellett versenyzési lehetőséget biztosít azoknak is, akik csak hobbi szinten szeretnének sportolni. Koedukált sportágként segít a nemek közti szocializációban, hiszen fiúk-lányok együtt, vagy akár egymás ellen is versenyezhetnek.

Mikortól ajánlott?

Akár már 4-6 éves korban el lehet kezdeni, és akár fél évszázadon keresztül űzni. Remek szabadidős tevékenység is, de a sokrétű versenyrendszernek köszönhetően akár amatőr versenyeken is lehet indulni.

Magyar Torna Szövetség – Aerobik Szakág: matsz.hu/aerobik

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!