Az amerikai futball egyéni védőfelszerelésben, füves pályán, speciális „tojáslabdával” játszott labdajáték, ahol a cél: több pontot szerezni, mint az ellenfél. A csapatok nagysága akár a 45 főt is elérheti, de egyszerre 11-11 játékos van a pályán.

A pálya két végében célterületek, és „Y” alakú kapuk találhatók, pontszerzéshez a labdát ide kell eljuttatni. A célterületre juttatás, „touchdown” 6 pontot ér, a „mezőnygól”, vagyis az „Y” kapu ága közé rúgás pedig 3-mat. A mérkőzés két félidőre, ezen belül 4 negyedre van osztva, a negyedek 12 percesek, de csak tiszta játékidőt mérnek, így egy mérkőzés akár 2,5-3 óra hosszúra is nyúlhat. A játék során intenzív akciók és taktikai megbeszélések váltják egymást – a játék lelke ezekben a taktikai megbeszélésekben rejlik. A csapatban minden játékosnak egyéni, speciális feladata van, ezek összessége adja a valódi csapatmunkát.

Az amerikai futball története

Az amerikai football az 1800-as évek végén alakult ki Amerikában. Két egyetem az angol rögbi és az európai labdarúgás szabályelemeit ötvözve új sportágat alkotott, mely akkoriban csak nyomokban hasonlított a mai amerikai futballhoz. Az 1920-as évekre nagy népszerűségnek örvendett az új sportág az egyetemi körökben, az első profi csapatok is ekkor alakultak. A mai népszerűségét a sportág az 1960-as években érte el, amikor az akkori két profi liga egyesült, és megalakult az NFL, mely mind a mai napig az amerikai kontinens legnépszerűbb sportágának bajnoksága. A sportág mintegy 25 évvel ezelőtt indult világhódító útjára, az első európai csapatok is az idő tájt alakultak. Az európai szövetség (EFAF) 1996 óta létezik, és jelenleg 20 tagot számlál, köztük Magyarországot is.

Az amerikai futball Magyarországon

Idehaza az 1990-es évek elején jelent meg a sportág, de szervezett keretek között csak 2005 óta rendeznek bajnokságokat. A Magyar Amerikai Futball Szövetség (MAFSZ) 2006 januárjában alakult. Az amerikai futball minden idők leggyorsabban fejlődő magyar sportja. Több mint 25 tagegyesületet és 2000 igazolt sportolót számol, nem beszélve azokról, akik hobbi szinten űzik ezt a sportot. Felnőtt és junior korosztályban szerveznek kupákat, de tervezik a korosztályok további bővítését.

Új sportág lévén nemzeti válogatott még nincs, egyesületei viszont kimagasló eredményeket érnek el európai kupasorozatokban, szomszédos bajnokságokban.

Kinek ajánlott?

Az amerikai futball mindenféle testfelépítésű és képességű játékosnak tud szerepet nyújtani a pályán. Egyformán szükség van vékony, magas elkapókra, zömökebb, gyors lábú futókra, nagydarab falemberekre és gyors észjárású irányítókra.

Milyen képességeket fejleszt?

Elsősorban állóképességet, mozgáskoordinációt, koncentrálóképességet fejleszt, de szükség van erőre, gyorsaságra, dinamizmusra is. A játékosoknak képeseknek kell lenniük gyors, határozott döntések meghozására.

Előnyök, hátrányok

Előnye a közösségépítő szerepe, valamint hogy jó levegőn, szabadban zajlik. Hátránya az, hogy költséges a felszerelés, de ez kölcsönzéssel vagy használt felszerelés vásárlásával könnyen orvosolható.

Mikortól ajánlott?

Alapjait már gyermekkorban meg lehet tanulni, a versenyszerű sportolást 10-12 éves kor környékén ajánlott elkezdeni. Csúcsteljesítményre igazán 20-23 éves kor között lehet számítani.

Az amerikai futballt is kipróbálhattad (száz további sportággal együtt) a XXII. Budapesti Nagy Sportágválasztón, május 25–26-án. Kipróbáltad?

Magyarországi Amerikai Futball Szövetség: www.mafsz.org

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!