Babaúszásról pro és kontra – a teljesség igénye nélkül  

Az úszás ma a legnépszerűbb alap sportág. Sokszor „vagyunk” éremszerzők a nemzetközi versenyeken, ami minden korosztályra motivációként hat. Mondhatnám, hogy így a babábra is, de nem -viszont szüleikre annál inkább.

 

A szülők legtöbb esetben a közös élményt, egészséges mozgásfejődési lehetőséget, és a vízhez szoktatás egyik legideálisabb időpontjaként vélekednek a csecsemőkori úszásról.

Szakemberek részéről viszont erősen megoszlanak a vélemények. Ez persze attól is függ, hogy milyen szakembert kérdezünk. Mindenki véleménye tapasztalat függő természetesen. Ha olyas valakit kérdezünk, aki sportol és a sport elkötelezettje, érvei biztos túlsúlyban lesznek a babaúszás mellett. Bár az is igaz, hogy az úszásoktatók számára nehézséget is jelenthet, a babakorban kialakult szokások megváltoztatása, szemben a víz közegében való biztonságérzettel.

A gyógytornászok, gyógypedagógusok véleménye megoszlik. Van gyógypedagógus, aki, szerint például a búvár reflex életben tartása megzavarja az agykéreg alatti többi terület működését is, így nem alakulnak ki a magasabb szintű kérgi tevékenységek.

Bőrgyógyászok viszont érthető módon a babaúszás negatív hatásait tapasztalják.

A víz higiéniája sok esetben kérdés, ugyanakkor a klór hatása sem javallt kisbaba számára.

S míg van, akinek érv, mellette érv, hogy stimulálja az idegsejtek működését, segít a mozgásfejlődésben, van akinek ellenérv a természetszerűen kialakuló dolgok siettetése. Különböző fertőzések elkapásának a lehetősége pont annyira valószínű, mint egyéb gyermek közösségekben, s ennek immunrendszert erősítő hatása is ugyan úgy hozzá tartozik a tevékenységhez.

Egyesek szerint sansz, ha vaki járt baba úszásra, mások szerint pénzlehúzás, ami nem a gyerekről szól.

Segíthet a tisztán látásban, ha leszögezzük, hogy a babaúszás, nem úszás! Közös élmény édesanya és gyermekek között, megnyugtat, korai mozgásélmény adta öröm megtapasztalásra az egyik legjobb hatású az ízületek és az izmok számára.

Bárhogy is döntsünk babaúszással kapcsolatban, érdemes megkérdezni a következőket:

–       Mi a pedagógiai program, célkitűzés, és mi enne az időintervalluma?

–       Vállalnak e gyermek úszásoktatást ugyanott, három éves kortó?

–       Mik a referenciák?

–       Hogyan tisztítják a vizet, milyen időközönként?

–       Hány fokos a víz hőmérséklete?

–       Heti hány alkalom, egy alkalom hány perc, és milyen áron?

–       Milyen előkészületeket, szoktatást javasolnak otthonra a babaúszás elkezdéséig?

–       Mi a ruha és eszközigény?

–       Mi a megoldási stratégia, ha a gyerek fél?

Bárhogy is döntsünk babaúszással kapcsolatban, tudjuk, hogy az se nem fekete, se nem fehér. Mindennek van pozitív és negatív oldala. Azt kell megvizsgálni, mik azok a lehetőségek, amik leginkább megfelelnek jó lelkiismeretünk szerint való döntésünk esetében.

 

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!