Elegáns mozdulatok, látványos összhang és művészi koreográfiák a szikrázó jégen – aki szereti a műkorcsolyát és a jégtáncot, azt a szinkronkorcsolya is magával fogja ragadni. Megkérdeztük Szűcs Kyrát, az UTE szinkronkorcsolya-oktatóját, mit érdemes tudni a hétvégi Téli Sportágválasztón bemutatkozott mozgásformáról azoknak, akik szombaton kedvet kaptak hozzá.

Mi az oka annak, hogy kevesebbet lehet hallani a szinkronkorcsolyáról, mint a műkorcsolyáról vagy a jégtáncról?

Egyrészt fiatal a sportág, nemrég jött be a köztudatba. Másrészt a korcsolyasportra általában jellemző, hogy egész kicsi korban érkeznek a gyerekek a jégre, és korán elkezdenek ugrani és forogni. A szinkronkorcsolyát viszont később is el lehet kezdeni, ezért később is figyelnek fel ránk. Viszont egyre népszerűbb a sportág itthon is, ezt bizonyítja, hogy 2016-ban is Magyarország rendezte a világbajnokságot.

Te magad mit szeretsz a sportágadban?

Leginkább azt, hogy ez egy csapatsport, és tulajdonképpen egy baráti közösség mozog együtt, amitől az edzések és a versenyek hangulata is felszabadultabb, mint egyéniben. Jó érzés, hogy együtt harcolunk a győzelemért. Illetve tetszik, hogy nagyon látványos sportág a miénk, mivel sokan vagyunk egyszerre a jégen.

Lehet-e szabadidősportként űzni a szinkronkorcsolyát vagy inkább versenysport?

A Téli Sportágválasztón abszolút az alapokat oktattunk az érdeklődőknek. Ha viszont valaki eljön hozzánk az egyesületbe, akkor már a versenyzésre való felkészítést kezdjük el. Persze először ehhez is az alapokat kell megtanulni, csak utána tudunk beállni sorokba a jégen.

Inkább a fellépések vagy a versenyek jellemzőek?

Nagyon komoly versenyeink vannak, köztük világbajnokság is. Egy ideje már az is téma a szakmában, hogy olimpiai sportággá váljon a szinkronkorcsolya.

Hol állnak a magyar szinkronkorcsolyázók világszinten?

Van egy válogatott szinkronkorcsolya-csapatunk, a Team Passion. Ők rendszeresen részt vesznek külföldi versenyeken, és általában az első tizenötben végeznek.

Mennyire jellemzők a látványos ugrások és forgások a szinkronkorcsolyára?

Vannak kötelező elemek, amiket mindenképpen be kell mutatni a versenyeken, ezek között nem szerepelnek az ugrások, de a forgások és az emelések igen, amik szintén nagyon jól mutatnak a jégen. Kreatív elemként pedig be lehet mutatni ugrást, fecskét, ágyút stb., ha megy a csapatnak.

Miből áll egy átlagos edzésetek?

Attól függ, hogy az évnek éppen melyik szakaszában járunk. A szezonkezdésre már van egy zenére futható programunk, amit minden egyes edzésen gyakorolunk. Nyáron viszont alapozunk, például megtanulunk minden lépést, ami majd kelleni fog később. Kiegészítő edzéseink is vannak: tánc- és balettórák, erőnléti edzések, stabilizációs edzések, illetve szárazedzések, ahol a jégen kívül futjuk le a koreográfiát.

Fotók: Szabó Kriszti, UTE Synchro Facebook oldal

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!