Bevált az új edzésmódszer Szabó Szebasztián számára

Három aranyéremmel és egy világcsúcs-beállítással zárta a rövid pályás úszó Európa-bajnokságot Szabó Szebasztián. A 25 éves úszó Frankfurtban született, Zentán kezdett úszni, hogy aztán magyar állampolgárként teljesedjen ki a karrierje. Na, de hogyan kezdődött a pályafutása?

„Zentán kezdtem hét éves koromban, akkor még csak úszkáltam. Aztán ahogy fejlődtem, úgy voltam vele, hogyha csinálok valamit, azt szeretném rendesen csinálni. Menet közben rá kellett jönnöm, hogy nekem nem fekszik a hosszútávúszás. Ahhoz viszont, hogy sprintben fejlődjek, hiányzott Szerbiában valami. Egy sprinter csapat és egy jó edző” – mondta korábban a 24.hu-nak Szebasztián, akit 2019-ben honosítottak és aki a nemrég véget ért, kazanyi Európa-bajnokságon a 100 pillangón és az 50 gyorson szerzett aranyérme után 50 pillangón a világcsúcs beállításával (21.75 másodperc) győzött, ezzel alaposan felhívta magára a figyelmet a nemzetközi úszóéletben.

Szebasztián két éve azért döntött amellett, hogy inkább magyar, mint szerb színekben versenyez, mert egyrészt magyarnak érzi magát, másrészt úgy gondolta, hogy a sokkal erősebb magyar úszósportban nagyobb esélye van jobb eredményeket elérni. Szerbiában az Európa-bajnokok is kapnak életjáradékot, tehát anyagilag talán könnyebb ott érvényesülni, de Szebasztiánnak nagyobb álmai voltak, vállalta, hogy Magyarországon nagyobb a konkurencia, nehezebb bekerülni a válogatottba, de az erősebb mezőny a garanciája az ő fejlődésének is. A fiatal versenyző gyerekként a vízilabdázással is megpróbálkozott, de aztán visszatért az úszáshoz – mindenki nagy szerencséjére.

Szebasztián Győrben talált otthonra, ami eredményekben is megmutatkozott, idén májusban, Budapesten, a nagymedencés Európa-bajnokságon 50 pillangón első lett. Ám az olimpia nem úgy sikerült számára, ahogy edzőjével, Petrov Ivánnal eltervezték. A pihenő után, amint azt az NS-nek nyilatkozta, változtattak az edzésmódszereken. Kicsit kevesebbet, de intenzívebben edzenek, aminek – úgy tűnik – megvan az eredménye.

És hogy Szebasztián a három, frissen megszerzett érem közül melyiknek örült a legjobban?

„A száz pillangón szerzett aranynak – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak. – Nagyon örülök, hogy képes voltam hajrázni is abban a döntőben. De mind a három Eb-címre büszke vagyok, és mindenkinek köszönöm a támogatást: ha nincs Győr, ha nincs az edzőm, a családom, a kedvesem, és a Magyar Úszószövetség, biztos, hogy nem szólhatott volna nekem háromszor a Himnusz Kazanyban.”

 

Fotó: AFP

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!