A canne de combat egy francia fegyveres küzdősport, melyben a küzdő felek botokkal próbálnak egymásnak találatokat bevinni. 1980 óta rendeznek versenyeket. Vívás alatt a küzdő felek védőruhát és vívómaszkot viselnek.

A célpontok: fej, test, láb. A mozdulatsorok kivitelezéséhez technikai ügyesség és gondos tervezés kell. Az ütésnél elliptikus röppályát kell megtenni a karral. A hárítás rövid és pontos. A testtartásnak, illetve a lábmunkának fontos szerepe van. A mai versenyek alatt védőfelszerelésként a vívásból ismert sisakot ill. speciális anyagból varrt ruhát használnak.

Történet

A legkorábbi módszerek egyikét vándorcirkuszosok mutatták be akik Dél-Franciaországban és Spanyolországban gyakran megfordultak. Kezdetben a botokat csak játékra használták. Később azonban önvédelmi alkalmazáskor igen hatásos fegyvereknek bizonyultak a botok. A kard kifejlődése után a botokat csak gyakorlásnál használták, hogy csökkentsék a sérülés kockázatát. Az idő múlásával és a védőmaszk feltalálásával 1780. körül a bot elavult, de a játék kedvéért még tovább használták. Vágó és szúrótechnikákat a vívásból vettek át, és ezeket fejlesztették tovább. A XIX. század volt az aranykor. Ez a korszak, amikor a sétabot divatkellékké és önvédelmi eszközzé vált.

A rendszeres gyakorlás által a sétabot egy speciális fegyverré alakult. Az érdeklődők az instrukciókat a savate- és vívóakadémiákon találhatták meg. Számos katonai alakulatnál kötelezővé tették a tanítását, pl. a Joinville-i katonai iskolában, ahol a francia boksszal együtt oktatták. A különböző ezredek tisztjei egymás között versenyeket is rendeztek Észak-Afrikában, ahol az arabok között is lelkes hívek akadtak.

Egy, illetve két botot is használtak. A párizsi két botos „játék” az összehangolt gyakorlatokon alapult. Ez a bottechnika még újdonság volt – a bemelegítő gyakorlatoknál használták. Aztán, ahogy a sétabot kezdett fokozatosan megszűnni, mint divatos kellék, úgy csökkent a tanulók száma. Szerencsére a francia bokszban kiegészítő elem a botvívás, ami életben tartotta a stílust, mert ebben az időben közel állt a kihaláshoz. Fennmaradását annak is köszönhette, hogy jól alkalmazható a módszere és stílusa a mindennapi életben is. A canne versenysport megalapítója Maurice Sarry, franciaboksz-szakértő, aranykesztyűs fokozatú mester. Az 1960-as évek elején ismerkedik meg a Savatéval. 1975-ben megalakul a Francia-boksz Nemzeti Szövetsége, és a fegyverhasználatot törlik a sport tematikájából. Ugyanebben az időben megalapítják a Canne-szövetséget, amely egy önálló szervezettként működik de a francia-box szövetség felügyelete alatt. Ismereteit kiterjesztette a népi fegyverekre is.

Franciaországban 1980 óta rendeznek nemzeti bajnokságot. Az első világbajnokságot 8 ország részvételével 2004. novemberében rendezték Reunion szigetén, az első Európa-bajnokságot pedig 2006. októberében, Strasbourgban, nyolc ország részvételével. Köztünk a mieinkkel… A  második  világbajnokságot 2008-ban rendezték Németországban, ahol ismét részt vett a magyar csapat.

Kinek ajánlott?

A canne-t kortól és nemtől függetlenül bárki elkezdheti, gyermektől az idősekig, akár versenyszerűen is.

Mit fejleszt?

  • Mozgáskoordinációt;
  • Gyorsaságot;
  • Fizikai erőnlétet.

Mikor lehet elkezdeni?

3 éves kortól akár 75 évesig, versenyszerűen vagy csak az általános kondíció javítása érdekében.

Szövetség: Magyar Francia-box és Savate Szövetség.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!